Azért nem írom, hogy PHO leves, mert nem az. Bár látszatra mintha, ezért lehetne „Rita féle PHO leves” is, de én inkább csak egy vitaminokban gazdag zöldséglevesnek nevezném, mert a zöldségek mindegyike nyersen kerül a forró levesbe tálaláskor, így csak minimálisan veszítenek a vitamintartalmukból. Mindennek alapja egy adag maradék húsleves (vagy erős zöldségleves) a hétvégéről. […]
csirke
Zöldségekkel turbózott maradékhasznosító leves gazdagon
április 13 , 2021by Felholany
Triplán petrezselymes-zöldséges csirkemell
április 11 , 2021by Felholany
Egyik legkedvesebb zöldfűszerem a petrezselyem, amiből mindig van egy cserépnyi a konyhaablakomban. Jobb esetben saját, magról vetett, általam nevelt példány, rosszabb esetben nem. 🙂 Levelei C és E vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, ezen túl pedig még karotint is tartalmaznak. Mind a zöldje, mind a gyökere gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatással is bír. Flavonoidokat is tartalmazó […]
Részeges csirkemell őszi gyümölcsökkel
október 31 , 2020by Felholany
Ehhez az ételhez nem feltétlenül a piacon éppen beszerzett ropogós szilvát és szőlőt használom fel, ez az étel tökéletesen jó a megmaradt, kicsit megfonnyadt, elfáradt gyümölcsök hasznosítására. Főzés közben úgyis elveszti állagát, ízét viszont annál inkább átadja a csirkemellnek. Hogy tökéletes legyen az őszi íz-, és szezonkavalkád, újborban párolódnak puhára, és végül kevés muskotályos balzsamecettel […]
Pirított sárgarépa spagetti csirke és zsályalevél tempurával
június 08 , 2020by Felholany
A tempura gyakorlatilag egy légies palacsinta tésztába mártott és forró olajban kisütött ételt jelent, ami lehet akár hús, de akár zöldség is. A tészta alapja jéghideg víz és keményítő, meg persze még néhány egyéb hozzávaló és már mártogathatjuk is bele az előkészített zöldségeket, fűszernövény leveleket, húsokat. Személyes nagy kedvencem a zsályalevél tempura, a ropogós bunda […]
Rebarbarás-mézes csirkemell cukkinivel és mentával
május 28 , 2020by Felholany
A rebarbara igazából zöldség, de valamiért mégis gyümölcsként kezeljük. Remek párost alkot eperrel, alacsony a kalória és szénhidráttartalma (10 dkg rebarbarában mindössze 16 kcal van), A, B, C, E és K vitaminban, valamint kálciumban, káliumban, cinkben és vasban is nagyon gazdag, ezért ilyenkor a szezonjában érdemes beiktatni az étrendünkbe. Savanykás-pikáns íze jól illik sültekhez, akár […]
Bébispenótos-fetás csirke borsikafűvel
április 29 , 2020by Felholany
Februárban mindenféle zöldfűszereket vetettem a mini üvegházamba, ami annyira jól sikerült, hogy mára már minden nap „szüretelni” kell valamelyiket, különben kiszorítanak a lakásból. 🙂 A petrezselyem és a koriander jól bírja a fagyasztást, a metélőhagyma elfogy napi szinten a fürjtojásos reggelimhez, a rozmaring nem nő túl gyorsan és nem csak sültekhez jó, de sajtos kekszben […]
Édesburgonyás-kókuszos csirke curry
április 04 , 2020by Felholany
A bizonyítéka annak, hogy nem csak nassolok és időnként húsos ételt is készítek. 🙂 Még február végén a MentesFeszt-en felvásárolt kókuszkrém készletem és a hűtő alján megbújó édesburgonyák mentésére született ez a recept. Könnyed verziója a curry-nek, kevesebb fűszerrel mint általában, most inkább az édesburgonya a domináns. Tálalható csak így magában, én rizst készítettem mellé. […]
medvehagymás csirkés húsvéti pite
április 18 , 2019by Felholany
Az elmúlt napokban megosztottam Veletek 7 különböző sós-pite receptet. Jöjjön most a legújabb, Húsvéti verzió. Medvehagymával, tavaszias ízekkel, ibolyamező közepén. Tagadhatnám, hogy szeretem a pitét? Nem, de nem is akarom. 🙂 Praktikussága mindent visz, ízesítésének csak a fantáziánk szab határt. Tökéletes langyosan egy beszélgetős-baráti ebédhez, uzsonnához egy pohár jéghideg rosé vagy fehérbor társaságában, de remek […]
tiroli zsemlegombóc vargányaszószos csirkemellel
január 27 , 2019by Felholany
Bevallom, gyermekkoromban nem kergetett Édesanyám knédlivel az asztal körül… ;), bár tagadhatatlanul sváb származású vagyok, de sajnos a hagyományokat nem őrizte a családunk. Dél-Tirolban és Tirolban töltött éveim alatt ismerkedtem meg a knédli sokszínűségével és elkészítési módjaival. Nálam inkább a „tél” kategóriájú ételek közé tartozik, nagyon szeretem egy jó forró húslevessel levesbetétként, vagy mint most […]
csirkemájas-cukkinis pite glutén- és laktózmentesen
július 19 , 2018by Felholany
Ha vasárnap, akkor pitenap. 😉 Ez az az étel, ami tökéletes melegen/langyosan is éppúgy mint hidegen. Megúszós másnapokon, illetve amikor ilyent tervezek főzés szempontjából, tökéletes egy maradék szelet egy kis salátával. Bevált receptem van a tészta elkészítéséhez, most viszont glutén- és laktózmentes variációban készült Szafi reform paleo kelt tészta helyettesítő nyújtható lisztkeverékével, amit sós ételekhez […]
Legutóbbi hozzászólások