Caprese – kicsit másképpen…

február 15 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Azok közé tartozom, akik februárban is megveszik a paradicsomot. Igen, tudom hogy nem hazai, meg igazából napfényt sem nagyon látott, de muszály valami színt vinnem a reggelikbe, vacsorákba, vagy éppen ebédekbe. Időnként ki lehet fogni ilyenkor is finom édes paradicsomokat, ha pedig mégsem sikerül, lehet terelgetni az ízeket másfelé…
Cserepes bazsalikom is van mindig a konyhaablakban, és némi mozzarella is akad általában a hűtőben. Egy kevés levelestésztával remek és gyors meleg vacsora varázsolható az összetevőkből.
Most meleg előételként került az asztalra, Caprese saláta formájában, Donna Hay ötletének köszönhetően.
Még a nyáron találkoztam olasz nyelvű, kitűnő fotókkal illusztrált szakácskönyvével, amiből gyorsan jegyzetelgettem is. – Itt jegyzem meg, hogy egy kukkot sem beszélek olaszul, de szinte fordítás nélkül megértettem a recepteket…
Nem állítom, hogy az elejétől a végéig elkészítek belőle minden ételt, – a tengeri herkentyűket pl. egészen biztosan ki fogom hagyni – de a következő posztokban még jönnek a receptjei… 🙂
  • Hozzávalók: (2 személyre)

2 nagy szem paradicsom
4 szelet prosciutto sonka
125 g mozzarella (1 nagy gombóc)

bors
extra szűz olívaolaj
friss bazsalikomlevél
balzsamecet (a fotózás után vettem észre hogy lemaradt, pótoltam)

  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  2. A paradicsomokat körbetekerem 2-2 szelet sonkával, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, sózom, borsozom és meglocsolom egy kevés olívaolajjal.
  3. Kb. 20-25 perc alatt addig sütöm, míg a sonka pirosra, ropogósra sül.
  4. Félbevágott mozzarella sajttal, bazsalikomlevelekkel tálalom, sózom, borsozom, olívaolajjal és balzsamecettel díszítem.

7 Hozzászólás

  • én koktélparadicsomot veszek ilyenkor mindig :]
    Amúgy én sem beszélek olaszul (egyelőre), de ettől függetlenül veszem az olasz gasztromagazinokat, mert a receptek általában nem jelentenek nehézséget, vagy ha valamit nem tudok, kiszótárazom 🙂

  • Reni,
    igen, nálam is a koktélpari a nyerő ilyenkor, ezeket a nagyokat kifejezetten ehhez vettem.
    A gasztronómia minden "nyelven" egységes, ha valaki picit jártas a konyhában, ez nem lehet gond… 🙂

  • Cserepes bazsalikom… Én nem tudom az ilyesmit soha megtartani… Valahogy nem maradnak életben.:(

  • Szepyke,
    nálam előbb fogynak el a levelek, mintsem kihajtanának az újak… 🙂 Egyébként minden nap locsolom, de ha elutazok 3-4 napra, már nem biztos hogy sikerül életet lehelnem belé… 🙁

  • De a leszedett levelek után, még jönnek újak, mert nekem általában lesz egy bot egy cserépben, ami utána elhal. Jó, akkor már viszonylag ritkábban locsolom…:)

  • Nagyon tetszik, nagyon ötletes! 🙂
    Esetleg a paradicsomot ki lehetne vájni, és abba meg mehetne bele a mozarella. Egy levélke bazsalikommal a fenek alatt… Hmmm, egészen beindult a fantáziám! 🙂
    Szepyke! Én locsolgattam a botot, de nem hajtott ki újra…Akkor szokott tovább megmaradni, ha rögtön átültetem egy nagyobb cserépbe, sok földdel, miután hazahozom (extrém ritkán teszem), de a totális lecsupaszítást úgy sem szokta túlélni… 🙁

  • Flat Cat,
    remek ötlet "továbbfejleszteni"! Határozottal el tudom képzelni ahogy kifolyik a paradicsomból az olvadt sajt… hmmmm… 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top