Azok közé tartozom, akik februárban is megveszik a paradicsomot. Igen, tudom hogy nem hazai, meg igazából napfényt sem nagyon látott, de muszály valami színt vinnem a reggelikbe, vacsorákba, vagy éppen ebédekbe. Időnként ki lehet fogni ilyenkor is finom édes paradicsomokat, ha pedig mégsem sikerül, lehet terelgetni az ízeket másfelé…
Cserepes bazsalikom is van mindig a konyhaablakban, és némi mozzarella is akad általában a hűtőben. Egy kevés levelestésztával remek és gyors meleg vacsora varázsolható az összetevőkből.
Most meleg előételként került az asztalra, Caprese saláta formájában, Donna Hay ötletének köszönhetően.
Még a nyáron találkoztam olasz nyelvű, kitűnő fotókkal illusztrált szakácskönyvével, amiből gyorsan jegyzetelgettem is. – Itt jegyzem meg, hogy egy kukkot sem beszélek olaszul, de szinte fordítás nélkül megértettem a recepteket…
Nem állítom, hogy az elejétől a végéig elkészítek belőle minden ételt, – a tengeri herkentyűket pl. egészen biztosan ki fogom hagyni – de a következő posztokban még jönnek a receptjei… 🙂
- Hozzávalók: (2 személyre)
2 nagy szem paradicsom
4 szelet prosciutto sonka
125 g mozzarella (1 nagy gombóc)
só
bors
extra szűz olívaolaj
friss bazsalikomlevél
balzsamecet (a fotózás után vettem észre hogy lemaradt, pótoltam)
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- A paradicsomokat körbetekerem 2-2 szelet sonkával, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, sózom, borsozom és meglocsolom egy kevés olívaolajjal.
- Kb. 20-25 perc alatt addig sütöm, míg a sonka pirosra, ropogósra sül.
- Félbevágott mozzarella sajttal, bazsalikomlevelekkel tálalom, sózom, borsozom, olívaolajjal és balzsamecettel díszítem.
én koktélparadicsomot veszek ilyenkor mindig :]
by Reni február 2, 2010 at 01 : 23Amúgy én sem beszélek olaszul (egyelőre), de ettől függetlenül veszem az olasz gasztromagazinokat, mert a receptek általában nem jelentenek nehézséget, vagy ha valamit nem tudok, kiszótárazom 🙂
Reni,
by Felhőlány február 2, 2010 at 01 : 47igen, nálam is a koktélpari a nyerő ilyenkor, ezeket a nagyokat kifejezetten ehhez vettem.
A gasztronómia minden "nyelven" egységes, ha valaki picit jártas a konyhában, ez nem lehet gond… 🙂
Cserepes bazsalikom… Én nem tudom az ilyesmit soha megtartani… Valahogy nem maradnak életben.:(
by szepyke február 2, 2010 at 09 : 22Szepyke,
by Felhőlány február 2, 2010 at 02 : 19nálam előbb fogynak el a levelek, mintsem kihajtanának az újak… 🙂 Egyébként minden nap locsolom, de ha elutazok 3-4 napra, már nem biztos hogy sikerül életet lehelnem belé… 🙁
De a leszedett levelek után, még jönnek újak, mert nekem általában lesz egy bot egy cserépben, ami utána elhal. Jó, akkor már viszonylag ritkábban locsolom…:)
by szepyke február 2, 2010 at 09 : 04Nagyon tetszik, nagyon ötletes! 🙂
by Flat Cat február 2, 2010 at 09 : 57Esetleg a paradicsomot ki lehetne vájni, és abba meg mehetne bele a mozarella. Egy levélke bazsalikommal a fenek alatt… Hmmm, egészen beindult a fantáziám! 🙂
Szepyke! Én locsolgattam a botot, de nem hajtott ki újra…Akkor szokott tovább megmaradni, ha rögtön átültetem egy nagyobb cserépbe, sok földdel, miután hazahozom (extrém ritkán teszem), de a totális lecsupaszítást úgy sem szokta túlélni… 🙁
Flat Cat,
by Felhőlány február 2, 2010 at 09 : 18remek ötlet "továbbfejleszteni"! Határozottal el tudom képzelni ahogy kifolyik a paradicsomból az olvadt sajt… hmmmm… 🙂