Burgonya krémleves parmezános pirítóssal

október 17 , 2009 by: Felholany Egyéb

Igazi lélekmelengető leves egy nyirkos-hideg, lusta őszi szombaton. Szívesen sétáltam volna az ősz színeiben gyönyörködve, szerettem volna fotózni, de nem volt nagy indíttatásom útra kelni és az esőben mászkálni…
Nem vagyok nagy levesrajongó, de a krémleveseknek nem tudok ellenállni…:) Konkrét receptem nem volt, inkább az itthon található hozzávalók, és az ihlet alkotta ezt a habos-krémes
levest. A sok frissen őrölt borstól pedig kellemesen csípős is lett.
Mivel a leggondosabb csomagolás ellenére is (nem) kicsit megszáradt a parmezán a hűtőben, nem csak a pirítósra, hanem a levesbe is jutott. A csücskét, amit nem tudtam tovább reszelni – féltvén az ujjaimat – a főzés utolsó 10 percében a levesbe dobtam.

  • Hozzávalók:

5 nagy burgonya
1,5 l zöldségalaplé
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín

bors
szerecsendió
kb. 4-5 dkg parmezán sajt

  1. A burgonyát felkockázom és a zöldségalaplével felteszem főni.
  2. Amikor már majdnem puha a burgonya, lereszelem a parmezánt, és egy pici darabot egészben a levesbe dobok. Hozzáreszelem a fokhagymát, 10 percig tovább főzöm amíg a sajt elolvad.
  3. A tűzről levéve botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt és krémesre mixelem.
  4. Sózom, sok friss borsot csavarok bele, szerecsendiót reszelek hozzá, összeforralom.
  5. A kenyérszeleteket meglocsolom olívaolajjal, mindkét oldalát jól belenyomkodom a reszelt parmezánba és forró (száraz) serpenyőben aranybarnára sütöm.

4 Hozzászólás

  • Jesszusom, majd éhen halok, de még várom a Zuramat, addig kérhetek egy tányér levest? (Úgy hangzik, mint a mesében… ) :)))

  • Szepyke!
    Már küldöm is! 🙂 Tudom, jó nagy tányérral…:)))
    Hát ami azt illeti, gyakrabban jöhetnének az e fajta ihletések felém, mert – bár nem hangzik túl szerényen – de ez aaaannyiraaaaa finom lett! 😉

  • Jah, és azt csak most látom, hogy a teteje mosolyog a levesnek!:)))))

  • Ugye? Neki is tetszett a végeredmény… :)))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum