Buborékos tea

március 06 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Múlt héten említettem már, hogy Ágival egy teázóban “Angyalkáztunk”, és kipróbáltuk a buborékos teát. Kutatómunkába fogtam, hogy többet kiderítsek erről a Magyarországon még ismeretlen – tejes, tápióka gyöngyökkel dúsított teáról, de nem jutottam messzire…

Úgy tűnik, hogy Magyarországra még nem ért ide ez a finomság, ami jelenleg Amerikában hódít. Budapesten a Possibilis Teabolt az egyedüli, amelyik kínálja.
Picit mókás dolog a megdagadt tápióka golyókat egy vastag szívószállal a pohárból a szánkba juttatni, és nekem kicsit idegen volt az ázott golyó “érzete” is, de édeskés íze és a mellé szürcsölt tejes tea nagyon különleges volt. (5 féle ízésítéssel kapható)

Érdemes összekötni egy Vásárcsarnoki piacozást a buborékos tea kóstolásával!

A teabolt honlapján van egy letölthető újság, a Tea-Világ, az I. évfolyam 2. számában megjelent cikket osztom meg veletek:
“A buborékos tea őrület Amerikában hódít, Európában azonban kevesen ismerik ezt a különös italt. Eredetileg Taiwanról származik, az 1980-as években jelent meg először. És hogy mitől olyan különleges, hogy már-már a bizarr határát súrolja? Mitől olyan „nagy szám”? A tápióka bogyóktól.
A tápióka gyöngyök leginkább maniókából vagy tápiókából vagy kasszavából készülnek. Ezek a kis golyócskák teszik különlegessé az italt. Enyhén rágósak, mint egy gumicukor, édeskések, és egy hihetetlenül vastag szívószálon keresztül szippanthatjuk fel őket a pohár aljáról. A tápióka bogyók viszonylag nagyok (átlag 6mm-es átmérőjűek), és általában sötétbarnák vagy feketék, de más színűek is léteznek. Ezeket a bogyókat vagy gyöngyöket „boba”-nak is hívják, de még számtalan névvel illetik a különböző országokban.
A buborékos tea rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években Ázsiában, Kaliforniában és Kanadában. Leginkább a kelet-ázsiai országokban tarol, úgymint: Kína, Malajzia, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Thaiföld és Vietnám.
Az eredeti buborékos tea Taiwanon fekete teából készült tej és méz hozzáadásával, és természetesen a gyöngyökkel. Ahogy a buborékos tea egyre népszerűbb lett, úgy nőtt az íz kínálat. A „buborékos tea országaiban” már találhatunk olyan üzleteket, melyek kifejezetten és kizárólag csak a buborékos teára specializálódtak (éppúgy, mint a korai 90-es években a juice bárok). Ezekben a speciális bárokban már külön géppel zárják le a poharakat celofánnal, amit a szívószállal lehet átszakítani. A kávézókban pedig gyakran gömb alakú tetővel fedik le a poharakat, mintegy emlékeztetőként a buborékra. Árulnak buborékos teát kis kávézókban és éttermekben is, például az Ausztráliában népszerű EasyWay étteremlánc kínálatában is szerepel.
Két teaház versenyez az „első buborékos tea alkotója” címért. Mindkettő taiwani. Liu Han Chie a Chun Shui Tang teaházban (Taichung város) dolgozott a korai 80-as években, és kezdeményezésére hideg tejes teát szolgáltak fel tapióka golyókkal. A másik alkotó a Hanlin Teaház (Tainan város), tulajdonosa Tu Tsong He készített italt először fehér bogyókkal. A későbbiekben ő is feketére váltott.
Abban az időben azonban ez az ital nem lett igazán siker, csak később, egy Japán televízió show váltotta ki az érdeklődést az ital iránt. Kelet- és Dél-Ázsiában, a 90-es években vált népszerűvé az ital. A 90-es évek végére megvetette lábát az Egyesült Államokban elsősorban az ázsiai származású lakosság igényeinek kielégítésére. A partvidékeken, és Texasban lehetett először buborékos teát inni. Miután az amerikai média felkapta a témát (a Nemzeti Rádióban reggeli kiadásában és a Los Angeles Times-ban), a buborékos tea népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Nagyobb vendéglátó láncok (mint a Lollicup) kezdtek bele a buborékos tea forgalmazásába.
Kanadában is elsősorban azokban a városokban terjedt el ennek az italnak a készítése, ahol magas az ázsiai eredetű lakosság aránya, úgymint: Vancouver, Toronto, Ontario, Montreal. Európa nagyobb városaiban, Londonban, Párizsban is találunk buborékos teát.
Magyarországon szinte teljesen ismeretlen a buborékos tea, csupán azok keresik, akik már valamelyik „buborékos teás országban” belekóstoltak ebbe a különleges, furcsa italba. Egyetlen helyet találtunk egész Magyarországon, ahol buborékos teát kínálnak: Lord Tennyson Teaház. Bár náluk is csak öt fajta ízben kapható az ital, de a tápióka bogyók íze egészen olyan, mint Taiwanon. “
Forrás: Wikipedia
Képek: internet

6 Hozzászólás

  • Elég bizzarul hangzik… Mostanában készítettem párszor tápiókát, de kókusztejjel, levesnek. Az biztos, hogy meg kell szokni az állagát.

  • Még nem hallottam róla, de kipróbálnám, mert szeretem az ilyeneket.
    Amúgy erről a műanyag szívószálas pohárról mindig a nagyon habos tejeskávék jutnak eszembe, amit annyira szívesen megkóstolnék. Pedig nem is kávézom. 🙂

  • Ági,
    én korábban még sosem próbáltam, nem mondanám, hogy minden nap meg tudnám inni, de érdekességnek mindenféleképpen jó… A tejes teával meg alapvetően nincs semmi problémám, úgyhogy nem volt ez annyira bizarr… ;o)

  • Raindrop,
    szerintem bátran! Amúgy nem ilyen műanyag pohárban adják, hanem szép nagy üvegkehelyben, de annyira nagyon újnak tűnik errefelé, hogy még képet sem nagyon találtam hozzá. Illetve csak védett, jogdíjas képet, amit nem szerettem volna megkockáztatni… A kávéra ízében egyáltalán nem hasonlít, szerintem egyértelműen tea… Én Irish Cream ízesítésűt ittam, Ági fahéjasat… 🙂 A másik 3 fajtára most nem emlékszem. 🙁

  • Köszi az összefoglalót. Remélem mások is megkóstolják majd.

    Nekem ízlett. Igen, tényleg érdekes volt a kicsit ragacsos golyócskák miatt, de nekem bejött.

  • Ági,
    én biztosan kipróbálom még a következő piacoláskor, ha arrafelé járok….:)

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top