Még január elején készült ez a leves, a karácsonyi párolt brokkoli „maradékaként” – a szár felhasználásával. Több helyen is olvastam, például itt, hogy a brokkoli szára meglepően brokkoli ízű… (Ami már a karfiol száráról nem mondható el… szerintem.) ezért lefagyasztottam, hogy majd jó lesz valamire…
Garffyka VKF! kiírásának, mely XXXI. a sorban és az Újrahasznosítva, színesen, tarkán témakörét járja körül, éppen megfelel.
Leves fronton nem vagyok nagy evős, de újabban a krémlevesek nagyon is kedvencnek számítanak. Talán csak a sárgarépa az a zöldség – egyelőre – amiből még nem készítettem levest… 🙂
- Hozzávalók:
egy fej brokkoli (kb. 50 dkg) szára
1 kis fej hagyma
6 dl csirkehúsleves alaplé (fagyasztóból)
1 dl tejszín
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 dkg vaj
só
bors
bacon szalonna
mandula lapocska
- Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre párolom, majd hozzáreszelem a fokhagymát is.
- Felöntöm a húslevessel, összeforralom és hozzáadom az apróra vágott brokkoliszárat. (Egy szép szárat félreteszek a díszítéshez.)
- Sózom, borsozom és ha puhára főtt, hozzáöntöm a tejszínt, botmixerrel krémesítem.
- Száraz serpenyőben megpirítom a mandulát, majd az apróra vágott baconnal együtt a felkarikázott brokkoli szárát, mellyel a levest díszítem.
Nagyon jó ötlet csak kicsit furcsa, mert a brokkoli nekem szárral az igazi.. 🙂
by Puszedli január 1, 2010 at 09 : 35Hasonlót én is főztem már többször, az ízesítés volt némileg más. De neked a fényképed is gyönyörű róla:)
by Kata január 1, 2010 at 10 : 13Puszedli,
by Felhőlány január 1, 2010 at 11 : 14sajnos mostanában kizárólag olyan brokkolit árulnak/találok, aminek legalább 15-20 cm a szára… Természetesen hagyok szárat a virágával együtt, de nem ilyen hosszan, így mindig marad "hulladék"…
Kata,
by Felhőlány január 1, 2010 at 11 : 16köszönöm szépen! Nekem is van egy egészen más receptem is, legközelebb úgy próbálom ki. Ez még nagyon forró volt amikor fotóztam, be is párásodott a csésze… :))