Brokkoliszár krémleves – VKF! XXXI.

január 23 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Még január elején készült ez a leves, a karácsonyi párolt brokkoli “maradékaként” – a szár felhasználásával. Több helyen is olvastam, például itt, hogy a brokkoli szára meglepően brokkoli ízű… (Ami már a karfiol száráról nem mondható el… szerintem.) ezért lefagyasztottam, hogy majd jó lesz valamire…
Garffyka VKF! kiírásának, mely XXXI. a sorban és az Újrahasznosítva, színesen, tarkán témakörét járja körül, éppen megfelel.
Leves fronton nem vagyok nagy evős, de újabban a krémlevesek nagyon is kedvencnek számítanak. Talán csak a sárgarépa az a zöldség – egyelőre – amiből még nem készítettem levest… 🙂
  • Hozzávalók:
egy fej brokkoli (kb. 50 dkg) szára
1 kis fej hagyma
6 dl csirkehúsleves alaplé (fagyasztóból)
1 dl tejszín
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 dkg vaj
bors
bacon szalonna
mandula lapocska
  1. Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre párolom, majd hozzáreszelem a fokhagymát is.
  2. Felöntöm a húslevessel, összeforralom és hozzáadom az apróra vágott brokkoliszárat. (Egy szép szárat félreteszek a díszítéshez.)
  3. Sózom, borsozom és ha puhára főtt, hozzáöntöm a tejszínt, botmixerrel krémesítem.
  4. Száraz serpenyőben megpirítom a mandulát, majd az apróra vágott baconnal együtt a felkarikázott brokkoli szárát, mellyel a levest díszítem.

4 Hozzászólás

  • Nagyon jó ötlet csak kicsit furcsa, mert a brokkoli nekem szárral az igazi.. 🙂

  • Hasonlót én is főztem már többször, az ízesítés volt némileg más. De neked a fényképed is gyönyörű róla:)

  • Puszedli,
    sajnos mostanában kizárólag olyan brokkolit árulnak/találok, aminek legalább 15-20 cm a szára… Természetesen hagyok szárat a virágával együtt, de nem ilyen hosszan, így mindig marad "hulladék"…

  • Kata,
    köszönöm szépen! Nekem is van egy egészen más receptem is, legközelebb úgy próbálom ki. Ez még nagyon forró volt amikor fotóztam, be is párásodott a csésze… :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top