Bodzalekvárral még nem próbálkoztam, de a virágából többször főztem már szörpöt. Igazából még soha nem ettem bodzalekvárt sem, de gondoltam megér egy próbálkozást.
Elvétve már találtam a szmogmentes „lelőhelyemen” érettet, ezért próbafőzést tartottam. Kicsit macerás dolog, mert passzírozni kell, és mindent megfog, de a végeredmény nagyon finom lett. Mesés borvörös színű, pikáns lekvár, ezért majd „rendes adagban” is el fogom készíteni.
A fantáziám is rögtön beindult, hogy télen milyen sütikhez tudom majd használni… 🙂
Az arányok és hozzávalók most így alakultak:
40 dkg tisztított bogyó
12 dkg 3:1 befőzőcukor
- A bogyókat villával leválasztom a száráról, jól megmosom és a befőzőcukorral felteszem főni.
- Pár percig forralom, majd átpaszírozom.
- Lassan ismét felforralom, és 1-2 percig hagyom még.
- Üvegbe töltöm, melyet 10 percre fejreállítok, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Hát ez nagyon tetszik. Linzerekbe is tuti nagyon jó lesz!
by Reni augusztus 8, 2009 at 05 : 58Köszönöm! Igen, nagyon karakteres lekvár! 🙂
by Felhőlány augusztus 8, 2009 at 06 : 24