Birskéregben sült csirkecomb csőben sült burgonyával

november 14 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Magával ragadott a birsalma láz. Az én konyhámban eddig nélkülözött gyümölcs jött, látott, győzött! 5 nagy szem, 5 recept. A tegnapi puffancs után a második a sorban és lesz még a héten! Flat-Cat konyhájában készült a Tejfölben sült birsalma, igazából annak indult a mai ebéd körete, de reggel megláttam a birsalmás mázban sült hús receptjét és főszereplővé vált a gyümölcs… 🙂 A csirkecombok fokhagymás tejben áztak 1 éjszakát mint mindig, ha előre tervezetten kerül szárnyas az asztalra.
A birsalmás máz elkészítésénél picit változtattam (csökkentve bizonyos fűszereket), a köret tejszínes csőben sült burgonya lett.
Bár nem vagyok édesszájú (amit az oldalamon található nagy számú desszert nem támaszt alá…), de talán egy picivel több mézet elbírt volna a máz. Így viszont jobban érvényesült a birsalma savanykás íze…
  • Hozzávalók:
3 nagy csirkecomb
4 dl tej
3 gerezd fokhagyma + 1
1 nagy birsalma
1 ek. szárított kakukkfű
1 ek. méz
0,5 dl száraz fehérbor
bors
3 nagy burgonya
1 tojás
0,5 dl tejszín
szerecsendió
1 ek. parmezán
  1. A csirkecombokat felöntöm tejjel, hozzáadok 3 gerezd négybe vágott fokhagymát és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
  2. A birsalmát hámozom, kockára vágva citromos vízbe teszem hogy ne barnuljon meg. Teflonserpenyőben a borral és annyi vízzel, ami félig ellepi felteszem főni. Hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát, hozzáadok egy csipet sót, 1 ek. mézet és puhára főzöm. Ha kész, villával összenyomkodom majd hozzáadom a kakukkfüvet is.
  3. A lecsöpögtetett csirkecombokat sózom, borsozom és forró serpenyőben pici olajon hirtelen átsütöm, hogy kéreg képződjön rajta ami bent tartja a nedvességet és az ízeket.
  4. A húst sütőedénybe teszem, rákanalazom a bisalmás szószt és egyenletesen bevonom.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm.
  6. A burgonyát apró kockára vágva sós vízben felteszem főni.
  7. Villával felverem a tojást, sózom, borsozom, hozzáöntöm a tejszínt, szerecsendiót és parmezánt reszelek hozzá.
  8. A megfőtt burgonyát kivajazott tálkákba teszem, ráöntöm a tejszínes keveréket.
  9. Ha a hús megpuhult fólia nélkül nélkül sütöm tovább a burgonyával együtt kb. 15 percig.

6 Hozzászólás

  • De örülök, hogy ízlett! 🙂
    Igen, az 1 nagy evőkanál az nálam félrevezető, annyi mézet jelent, amennyi képes feltapadni a kanálra… Szóval az emberi számítások szerint megvan 2, vagy akár három is. Erre akkor legközelebb ügyelek. 🙂

  • Flat Cat,
    nagyon-nagyon ízlett! :o) Az első falat után "kirázott a hideg" és ezt abszolút pozitív értelemben! Annyira tökéletesen találkoztak az ízek hogy elmondani sem tudom! A recepted tökéletesen működik, köszönöm szépen! Lesz ismétlése! 🙂 A birs sárga színével még kísérletezgetnem kell…

  • Nagyon finom lehetett! Első ránézésre azt hittem, köménymagot is tettél bele 🙂

  • Vesta,
    az csak a kakukkfű… szárított volt itthon. 🙂 A köménymagot semmilyen formában nem szeretem…

  • Én a birsalmát imádom, nyersen is. Így meg egyenesen mennyei lehet:))

  • Szia Ica! 🙂
    Nekem is ízlett nyersen a fanyarsága ellenére. A fűszerekkel sütve meg tényleg mennyei élmény, bátran ajánlom! :o)

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top