Magával ragadott a birsalma láz. Az én konyhámban eddig nélkülözött gyümölcs jött, látott, győzött! 5 nagy szem, 5 recept. A tegnapi puffancs után a második a sorban és lesz még a héten! Flat-Cat konyhájában készült a Tejfölben sült birsalma, igazából annak indult a mai ebéd körete, de reggel megláttam a birsalmás mázban sült hús receptjét és főszereplővé vált a gyümölcs… 🙂 A csirkecombok fokhagymás tejben áztak 1 éjszakát mint mindig, ha előre tervezetten kerül szárnyas az asztalra.
A birsalmás máz elkészítésénél picit változtattam (csökkentve bizonyos fűszereket), a köret tejszínes csőben sült burgonya lett.
Bár nem vagyok édesszájú (amit az oldalamon található nagy számú desszert nem támaszt alá…), de talán egy picivel több mézet elbírt volna a máz. Így viszont jobban érvényesült a birsalma savanykás íze…
- Hozzávalók:
3 nagy csirkecomb
4 dl tej
3 gerezd fokhagyma + 1
1 nagy birsalma
1 ek. szárított kakukkfű
1 ek. méz
0,5 dl száraz fehérbor
só
bors
3 nagy burgonya
1 tojás
0,5 dl tejszín
szerecsendió
1 ek. parmezán
- A csirkecombokat felöntöm tejjel, hozzáadok 3 gerezd négybe vágott fokhagymát és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
- A birsalmát hámozom, kockára vágva citromos vízbe teszem hogy ne barnuljon meg. Teflonserpenyőben a borral és annyi vízzel, ami félig ellepi felteszem főni. Hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát, hozzáadok egy csipet sót, 1 ek. mézet és puhára főzöm. Ha kész, villával összenyomkodom majd hozzáadom a kakukkfüvet is.
- A lecsöpögtetett csirkecombokat sózom, borsozom és forró serpenyőben pici olajon hirtelen átsütöm, hogy kéreg képződjön rajta ami bent tartja a nedvességet és az ízeket.
- A húst sütőedénybe teszem, rákanalazom a bisalmás szószt és egyenletesen bevonom.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm.
- A burgonyát apró kockára vágva sós vízben felteszem főni.
- Villával felverem a tojást, sózom, borsozom, hozzáöntöm a tejszínt, szerecsendiót és parmezánt reszelek hozzá.
- A megfőtt burgonyát kivajazott tálkákba teszem, ráöntöm a tejszínes keveréket.
- Ha a hús megpuhult fólia nélkül nélkül sütöm tovább a burgonyával együtt kb. 15 percig.
De örülök, hogy ízlett! 🙂
by Flat Cat november 11, 2009 at 10 : 39Igen, az 1 nagy evőkanál az nálam félrevezető, annyi mézet jelent, amennyi képes feltapadni a kanálra… Szóval az emberi számítások szerint megvan 2, vagy akár három is. Erre akkor legközelebb ügyelek. 🙂
Flat Cat,
by Felhőlány november 11, 2009 at 10 : 53nagyon-nagyon ízlett! :o) Az első falat után "kirázott a hideg" és ezt abszolút pozitív értelemben! Annyira tökéletesen találkoztak az ízek hogy elmondani sem tudom! A recepted tökéletesen működik, köszönöm szépen! Lesz ismétlése! 🙂 A birs sárga színével még kísérletezgetnem kell…
Nagyon finom lehetett! Első ránézésre azt hittem, köménymagot is tettél bele 🙂
by Vesta november 11, 2009 at 06 : 37Vesta,
by Felhőlány november 11, 2009 at 08 : 46az csak a kakukkfű… szárított volt itthon. 🙂 A köménymagot semmilyen formában nem szeretem…
Én a birsalmát imádom, nyersen is. Így meg egyenesen mennyei lehet:))
by ica november 11, 2009 at 04 : 21Szia Ica! 🙂
by Felhőlány november 11, 2009 at 04 : 34Nekem is ízlett nyersen a fanyarsága ellenére. A fűszerekkel sütve meg tényleg mennyei élmény, bátran ajánlom! :o)