Imádom ezeket a hónapokat, dömping van zöldség- és gyümölcskínálatban egyaránt, én pedig nem tudok nemet parancsolni magamnak a zöldségesnél. Piacra hetek óta nem jutottam ki, de néhány hét múlva egy hosszabb (hosszú) szabadság alatt lesz lehetőségem minden lemaradásomat pótolni. 🙂
A tavalyi lehetőségekhez képest idén már gond nélkül lehet találni sárga színű cukkinit is a polcokon, és bár ízében nem különbözik (legalábbis szerintem nem) zöld társaitól, színével jól feldobható egy egyszerű étel, mint ez a ricottás pite. Szerettem volna a pite tésztáját is „színesebbé” tenni friss bazsalikomlevéllel, de egy jó nagy maréknyi sem bizonyult elégnek (szerintem) ahhoz, hogy a sütés után is látványos zöld színe maradjon, így a végén még spenótport gyúrtam a tésztához. Színében és illatában is azt kaptam, amit vártam.
A tavalyi lehetőségekhez képest idén már gond nélkül lehet találni sárga színű cukkinit is a polcokon, és bár ízében nem különbözik (legalábbis szerintem nem) zöld társaitól, színével jól feldobható egy egyszerű étel, mint ez a ricottás pite. Szerettem volna a pite tésztáját is „színesebbé” tenni friss bazsalikomlevéllel, de egy jó nagy maréknyi sem bizonyult elégnek (szerintem) ahhoz, hogy a sütés után is látványos zöld színe maradjon, így a végén még spenótport gyúrtam a tésztához. Színében és illatában is azt kaptam, amit vártam.
- Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
2 dkg spenótpor (elhagyható)
15 dkg hideg vaj
1 nagy maréknyi friss bazsalikomlevél (mozsárban sóval pépesítve)
só (csak ha bazsalikomlevél nélkül készítjük, mert az már eleve sós!)
1 tojás sárgája
néhány evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
1 db zöld cukkini
1 db sárga cukkini
4 tojás sárgája
2,5 dl zsíros tejszín
25 dkg ricotta
2 evőkanál reszelt parmezán
só
bors
- A lisztet és a spenótport összeszitálom (ez utóbbit most csak a végén szitáltam hozzá és gyorsan átgyúrtam), elmorzsolom a hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom a tojás sárgájával, a pépesre zúzott bazsalikomlevéllel és annyi hideg vízzel, amitől éppen összeáll a tészta.
- Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe teszem.
- A töltelékhez a cukkinit (hámozás nélkül, de jól megmosva) legyalulom, picit besózom és állni hagyom. (Gyalulás előtt zöldséghámozóval néhány szeletet lehúzok belőle a díszítéshez.)
- Összekeverem a tojások sárgáját a tejszínnel, ricottával, parmezánnal és a cukkinivel. Borsozom, ha szükséges sózom.
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a piteformát (26 cm-es), villával megszurkálom és az előmelegített sütőben 10 percig elősütöm. (Kivételesen nehezék nélkül sütöttem, nem púposodott fel a tészta.)
- A sütőből kivéve beleöntöm a túrós tölteléket, ráteszem a deszkán előzőleg „megfont” cukkini rácsot és kb. 45 perc alatt készre sütöm.
Csodálatos a tálalása, a minta és minden rajta
by Bianka július 7, 2010 at 12 : 39Csinos!
by Anazar július 7, 2010 at 03 : 04Aztaaa, de fincsi lehet…és milyen guszta a szövésminta a tetején.
by @ndre@ július 7, 2010 at 04 : 06Listára tettem ;-).
Profi munka.
by trendo július 7, 2010 at 05 : 02Teljesen lenyűgözött! 🙂 Gyönyörű színek, a díszítés… És az íze is csodás lehet, mindenképp megsütöm!
by VOKinga július 7, 2010 at 07 : 39Bianka,
köszönöm szépen! 🙂 Féltem, hogy összeugrik a tetején a vékonyra szelt cukkini, de kár volt…
Anazar,
köszi! Üdv. itt nálam! 🙂
Andrea,
végre valami, ami az én kétbalkezes kézügyességemnek is kedvére való… 🙂 Remélem ízleni fog! 🙂
Trendo,
elpirultam, mint a madárkád… ;o) Köszönöm szépen! 🙂
Kinga,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 08aranyos vagy, köszönöm szépen! Langyosan is finom volt, de hidegen az igazi! 🙂 Bízom benne, hogy Nektek is ízlik majd! 🙂
a spenótot leszámítva hmmmmmm….. (sóhaj)
by Lilla július 7, 2010 at 09 : 28Lilla,
by Felhőlány július 7, 2010 at 10 : 33a spenót(por) opcionális, és egyébként sem lett tőle spenót íze, inkább a bazsalikomot lehetett kiérezni a tésztából. 🙂
Csak én most zöldet szerettem volna… ;o)
Hűűűű, nagyon jól néz ki! Sajnálom, hogy nem tudtunk cserélni… 😀 De kif fogom próbálni, úgyhogy recept mentve! 🙂
by Ildinyó július 7, 2010 at 10 : 54Ildinyó,
by Felhőlány július 7, 2010 at 10 : 59köszönöm szépen! 🙂
Sajnos most néhány olyan bejegyzés fog következni, aminek már csak az emléke szép… 🙂
Ez csodásan néz ki!
by Dia július 7, 2010 at 10 : 34Dia,
by Felhőlány július 7, 2010 at 12 : 58köszönöm szépen! 🙂
[…] Bazsalikomos-spenótos tésztában sült ricottás-cukkinis pite […]
by húsvétra várva – Felhőlány április 4, 2019 at 11 : 09