Egy kis nosztalgia. Ez a bejegyzés most talán kicsit szűkebb körhöz szól. Ausztriából kaptam néhány csomag „Bio Roggen-Sauerteig flüssig” alapanyagot kipróbálásra bio rozsliszttel együtt. Nem vagyok híve semmiféle „zacskós, konyhakész” hozzávalónak, de mivel 1 éve állt a hűtőben és lassan lejárt szavatosságúként nyugalmazhattam volna, esélyt kapott.
A recept a csomagról, ha csak halványan is, de ausztriai életem ízeit hozta kicsit vissza. Igen, kicsit savanykás a kenyér, de finom. Vastag héjú, ropogós, számomra nosztalgiázós.
Nem tudom, itthon kapható-e, nem járok ebbe a bolthálózatba, de gyanítom, hogy nem. Alapvetően nagyon más mint az általunk kedvelt fehér puha kenyerek.
Én azért szeretem. Én ugyanis mindent szeretek ami kenyér, vagy ahhoz egy pici köze is van. 🙂
Hozzávalók: (én feleztem az adagot, álljon itt az eredeti)
1 csomag SPAR Natur*pur Bio-Roggen-Sauerteig flüssig
500 g bio búzaliszt
500 g bio teljes kiőrlésű rozsliszt
2 csomag bio szárított élesztő
2 tk. só
750 ml langyos víz
1 tk. bio nádcukor
3 ek. sós napraforgómag
A liszt felét az élesztővel, sóval és cukorral alaposan összekeverem. Hozzáadom a langyos vizet és robotgéppel alaposan összedagasztom. Hozzáadom a folyékony savanyútésztát, tovább dagasztom, majd hozzáadom (kisebb adagokban) a maradék lisztet és 8-10 percig dagasztom. Konyharuhával lefedve meleg helyen legalább 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő, dagasztom. Ekkor a géppel és a hozzáadott napraforgó maggal újra átdagasztom, majd a formában tovább kelesztem míg újra a duplájára nő. A sütő aljába egy tálban vizet teszek és a kenyeret hideg sütőbe téve, azt 200 fokra állítva, 50 de inkább 60 percig sütöm.
0 Hozzászólás