Bajor rozscipó (bio)

november 26 , 2016 by: Felholany Egyéb kategória

Egy kis nosztalgia. Ez a bejegyzés most talán kicsit szűkebb körhöz szól. Ausztriából kaptam néhány csomag “Bio Roggen-Sauerteig flüssig” alapanyagot kipróbálásra bio rozsliszttel együtt. Nem vagyok híve semmiféle “zacskós, konyhakész” hozzávalónak, de mivel 1 éve állt a hűtőben és lassan lejárt szavatosságúként nyugalmazhattam volna, esélyt kapott.
A recept a csomagról, ha csak halványan is, de ausztriai életem ízeit hozta kicsit vissza. Igen, kicsit savanykás a kenyér, de finom. Vastag héjú, ropogós, számomra nosztalgiázós. 
Nem tudom, itthon kapható-e, nem járok ebbe a bolthálózatba, de gyanítom, hogy nem. Alapvetően nagyon más mint az általunk kedvelt fehér puha kenyerek.
Én azért szeretem. Én ugyanis mindent szeretek ami kenyér, vagy ahhoz egy pici köze is van. 🙂
Hozzávalók: (én feleztem az adagot, álljon itt az eredeti)
1 csomag SPAR Natur*pur Bio-Roggen-Sauerteig flüssig
500 g bio búzaliszt
500 g bio teljes kiőrlésű rozsliszt
2 csomag bio szárított élesztő
2 tk. só
750 ml langyos víz
1 tk. bio nádcukor
3 ek. sós napraforgómag

A liszt felét az élesztővel, sóval és cukorral alaposan összekeverem. Hozzáadom a langyos vizet és robotgéppel alaposan összedagasztom. Hozzáadom a folyékony savanyútésztát, tovább dagasztom, majd hozzáadom (kisebb adagokban) a maradék lisztet és 8-10 percig dagasztom. Konyharuhával lefedve meleg helyen legalább 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő, dagasztom. Ekkor a géppel és a hozzáadott napraforgó maggal újra átdagasztom, majd a formában tovább kelesztem míg újra a duplájára nő. A sütő aljába egy tálban vizet teszek és a kenyeret hideg sütőbe téve, azt 200 fokra állítva, 50 de inkább 60 percig sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top