Sütöttem már kenyeret. Sütöttem már jót is és rosszat is. De ennyire jót és finomat még sosem. Legfőbb érve, hogy kívül tökéletesen kérges és ropogós, belül tökéletesen lukacsos, és dagasztás nélkül készíthető! És talán esetemben ez a legfontosabb szempont. Sokízületi gyulladással küzdök, ezért bármennyire is szeretek / szeretnék dagasztani, erre ritkán vállalkozom. Gondoltam, hogy beszerzek egy kenyérsütő gépet a dagasztó funkció miatt, de egyelőre ez még várat magára. A kézi robotgépekkel való dagasztást pedig az első alkalommal feladtam. Az egész tészta feltekeredve gubbasztott a gép vázán…
Majd jött Ő, a dagasztás nélküli mesés kenyér, ami még másnap is ehető volt, sőt mennyei!
A receptet több mint 1,5 éve nyomtattam ki a netről, Dolce vita oldaláról származik, és nagyon hálás vagyok érte!
Szombaton este „összedobtam” – szó szerint – vasárnap délelőtt pedig kisütöttem. 14 órát pihent, minimális mennyiségű élesztővel, dagasztás nélkül.
Egy picit talán lapos lett, de mivel nem tudtam mire számíthatok, nem tudtam eldönteni mekkora sütőforma az ideális. A következőt kisebb edényben sütöm. Ez volt az egyetlen hibája a kenyeremnek…
A receptet módosítás nélkül teszem közzé, annyi változtatással, hogy BL 80-as liszt helyett BL 50-essel készült (ez volt itthon).
- Hozzávalók:
– 2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 50-es liszt
1,5 csésze víz
kevesebb mint fél tk szárított élesztő
1,5 tk só
- A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
- Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
- 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
- A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai edényt előmelegítek benne.
- A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig.
Huha!
by szepyke október 10, 2009 at 10 : 55Ez csodálatos! Levegős, a héja ropogós, vastag! Egy kis kolbász és lilahagyma, és kész vagyok!:))))
Szepyke!
by Felhőlány október 10, 2009 at 06 : 19Bár kolbász nélkül, de lilahagymás házi krémsajttal is isteni volt! Még kicsit finomítom a krémsajt receptjét és közzéteszem…:-)
Hu de szep a kenyered! mekkora, hany centi atmeroju jenaiban sutotted? koszi
by Orsi október 10, 2009 at 07 : 06Orsi,
by Felhőlány október 10, 2009 at 07 : 3925 cm-es kerek formában sült. Lemérni csak akkor jutott eszembe, amikor már a fele elfogyott… De 2 embernek kb. 2 napi adag… :))
Gyönyörű! Olyan igazi kenyérszerű kenyér.:)
by Makka október 10, 2009 at 06 : 26A rettentően egyszerű voltához képest meglepően jó lett! A hétvégére tervezem az olajbogyós változatát… 🙂
by Felhőlány október 10, 2009 at 06 : 38Áááá, megtaláltam! Valaki írta nálam kommentben, hogy Te is nemrég készítetted. Én is Dolce Vitánál akadtam rá.
by duende február 2, 2010 at 10 : 00Csodás, most kevertem be a holnapi kenyerünket! 🙂
Duende,
by Felhőlány február 2, 2010 at 09 : 33hát igazából folyamatosan készítem, mióta rátaláltam erre a receptre… 🙂 Tésztasütőm/dagasztóm nincs, viszont van ízületi gyulladásom, úgyhogy ez a tökéletesen nekem(is) való recept… Ugye milyen jó? :)))
Megsütöttem! :):)
Köszönöm a bíztatást. 🙂 Sokat segített :):)
by Vizicsibe február 2, 2010 at 06 : 30Vizicsibe,
by Felhőlány február 2, 2010 at 06 : 45ennek nagyon örülök! Nem nagy ördöngősség, de fantasztikus dolog lesz a végeredmény! És szerintem nagyon alkalmas ez a tészta ilyen arányokban a további kísérletezgetésekhez! 🙂