Még a tavasszal leptem meg magamat ezzel a spéci konyhai kütyüvel, amelyik zöldségekből képes nekem spagettit, vagy spirált „gyártani”, a harmadik kés pedig zöldség chips-hez szeleteli hajszálvékonyra az alapanyagot. Korábban nem volt olyan reszelőm, ami kellő vékonyságúra gyalulta volna a zöldségeket, mert vagy az ujjam bánta, vagy nem olyan volt amilyent szerettem volna. Remek zöldség chips-et is készítettem, de most inkább a zöldségspagettit méltatnám.
Nálam a hagyományos tészta mindent visz, bármikor, bármilyen formában vevő vagyok rá, de azért tésztát enni minden nap, nem annyira menő dolog. Ellenben cukkini spagettit enni a nyár közepén, amikor – a szerencsésebbeknél a kertben terem 🙂 – halomban áll a zöldségesnél és a piacon, na ezt azért már sokkal büntetlenebbül tehetjük, mint a tésztával. Cuki ez a kis gép, csak néhány tekerés és a másik oldalon már tekergőzik is kifelé a zöldségspagetti. Nem mindig bonyolítom túl, van hogy csak egy kis fokhagymás olívaolajon pirítom (sajnos magát a fokhagymát nem ehetem), kap sok friss tépett petrezselymet, sót, borsikafüvet és kész is a gyors vacsora. Lehet kicsit hedonistább is, mint ez most itt avokádókrémmel…
Hozzávalók: (2 főre)
- 4 db bébi cukkini (ha van sárga és zöld vegyesen) – személyenként min. 2-2 db-ot számoljunk
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb avokádó
- 1/2 lime leve
- 1 dl tejföl
- só
- borsikafű (vagy bors)
- bazsalikomlevél
- egy fürt apró koktélparadicsom
A cukkinit spagettivé alakítom. Serpenyőben fokhagymás olívaolajat hevítek, rádobom a cukkinit és néhány percig párolom. Nem kell túl sokáig, éppen csak legyen al dente!
Amíg elkészül, tálba kanalazom az avokádót, villával összenyomkodom, sózom, ráfacsarom a fél lime levét, mehet bele 1/2 gerezd fokhagyma is (nálam nélküle), borsikafű (bors) és a tejföllel jól kikeverem.
Egy másik serpenyőben olívaolajat hevítek és a nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütöm a fürtös paradicsomot, melyet sózok, dobok mellé néhány bazsalikomlevelet is és fedezékbe vonulok, mert ez bizony rendesen fröcsköl!
A cukkinispagettire öntöm az avokádós szószt, alaposan összeforgatom és a sült paradicsommal valamint néhány bazsalikomlevéllel tálalom.
0 Hozzászólás