Aszalt paradicsommal, kapribogyóval sült csirkemell érme fokhagymás puliszkával

március 13 , 2010 by: Felholany Egyéb

A polenta a puliszka „reinkarnációja”. A puliszka a szegényebb rétegek tápláléka volt az elmúlt századokban, ám a ma divatos szóhasználatban a polenta az elterjedtebb. Neves éttermek étlapjain gyakran szerepel és Olaszországban is polenta néven ismerik.
A magyar puliszka és az olasz polenta között kevés a különbség: nálunk kukoricadarából, míg az olaszoknál kukoricalisztből készül, bár az olaszok is használják a darát… Magyarországon és Erdélyben vízzel főzik, míg Olaszországban tejjel és egyéb hozzávalókkal is (pl. sajttal) dúsítják.
Nekem ez az első találkozásom a puliszkával és mondhatom, hogy sikeres találkozás volt. Nem bonyolítottam túlságosan, vízzel főztem, és a főzés végén finomra reszelt fokhagymával ízesítettem. Már vannak ötleteim, hogy a következő alkalommal hogyan ízesítem… 🙂
Mivel egy gyors ebéd alapját alkotta, valami gyorsan elkészülő „feltét” kellett hozzá. Csirkemell mindig van itthon, néhány szelet olajban eltett szárított paradicsommal, kapribogyóval, chilis olajban sütöttem ki az érméket.
  • Hozzávalók: (2 személyre)

A puliszkához:
25 dkg kukoricadara
7,5 dl víz
1 nagy tk. só
a sütéshez kb. 3 dkg vaj

A csirkeérméhez:
1 egész csirkemell
6 db napon szárított paradicsom (olajban)
1 ek. kapribogyó
4 ek. chilis olaj
1 ek. sűrű paradicsompaszta

bors

  1. A sóval együtt felforralom a vizet. Lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadom a kukoricadarát. 5 percig főzöm, majd letakarva 10 percig pihentetem.
  2. Egy kiolajozott sütőformába öntöm a puliszkát, hagyom kihűlni.
  3. A csirkemellet ujjnyi szeletekre vágom, sózom, borsozom.
  4. Felhevítem az olajat, hozzáadom a paradicsompasztát, beleteszem a csirkeszeleteket. 2-3 perc után megfordítom a húst, hozzáadom a felszeletelt szárított paradicsomot, kapribogyót és további 4-5 percig együtt sütöm.
  5. A puliszkát kiborítom egy tányérra, nagy kerek formával kiszaggatom és felhevítet vajban mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt pirosra sütöm.

6 Hozzászólás

  • SZia!
    Nézz be hozzám 🙂 Szeretnélek díjazni!
    http://gyemantkonyha.blogspot.com/2010/03/kreativ-dij.html

  • Kedves Livi,
    nagyon szépen köszönöm a kedvességedet! 🙂
    És köszönöm szépen, hogy feliratkoztál hozzám! :))

  • Ez nagyon guszta, még nem próbáltam megpirítani a puliszkát eddig, biztos finom lehet.

  • Imádom a puliszkát, így meg mennyei lehet

  • Ági,
    bátran ajánlom, próbáld ki! Kívül picit ropogós lesz, belül krémes marad! Nekem nagyon ízlett! :))

  • Bianka,
    most már én is imádom a puliszkát…. :))) És ezerféle mennyei finomságot lehet belőle készíteni! :))

Hozzászólás a(z) Ágianyu bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum