A polenta a puliszka „reinkarnációja”. A puliszka a szegényebb rétegek tápláléka volt az elmúlt századokban, ám a ma divatos szóhasználatban a polenta az elterjedtebb. Neves éttermek étlapjain gyakran szerepel és Olaszországban is polenta néven ismerik.
A magyar puliszka és az olasz polenta között kevés a különbség: nálunk kukoricadarából, míg az olaszoknál kukoricalisztből készül, bár az olaszok is használják a darát… Magyarországon és Erdélyben vízzel főzik, míg Olaszországban tejjel és egyéb hozzávalókkal is (pl. sajttal) dúsítják.
Nekem ez az első találkozásom a puliszkával és mondhatom, hogy sikeres találkozás volt. Nem bonyolítottam túlságosan, vízzel főztem, és a főzés végén finomra reszelt fokhagymával ízesítettem. Már vannak ötleteim, hogy a következő alkalommal hogyan ízesítem… 🙂
Mivel egy gyors ebéd alapját alkotta, valami gyorsan elkészülő „feltét” kellett hozzá. Csirkemell mindig van itthon, néhány szelet olajban eltett szárított paradicsommal, kapribogyóval, chilis olajban sütöttem ki az érméket.
- Hozzávalók: (2 személyre)
A puliszkához:
25 dkg kukoricadara
7,5 dl víz
1 nagy tk. só
a sütéshez kb. 3 dkg vaj
A csirkeérméhez:
1 egész csirkemell
6 db napon szárított paradicsom (olajban)
1 ek. kapribogyó
4 ek. chilis olaj
1 ek. sűrű paradicsompaszta
só
bors
- A sóval együtt felforralom a vizet. Lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadom a kukoricadarát. 5 percig főzöm, majd letakarva 10 percig pihentetem.
- Egy kiolajozott sütőformába öntöm a puliszkát, hagyom kihűlni.
- A csirkemellet ujjnyi szeletekre vágom, sózom, borsozom.
- Felhevítem az olajat, hozzáadom a paradicsompasztát, beleteszem a csirkeszeleteket. 2-3 perc után megfordítom a húst, hozzáadom a felszeletelt szárított paradicsomot, kapribogyót és további 4-5 percig együtt sütöm.
- A puliszkát kiborítom egy tányérra, nagy kerek formával kiszaggatom és felhevítet vajban mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt pirosra sütöm.
SZia!
by Livi március 3, 2010 at 08 : 37Nézz be hozzám 🙂 Szeretnélek díjazni!
http://gyemantkonyha.blogspot.com/2010/03/kreativ-dij.html
Kedves Livi,
by Felhőlány március 3, 2010 at 10 : 25nagyon szépen köszönöm a kedvességedet! 🙂
És köszönöm szépen, hogy feliratkoztál hozzám! :))
Ez nagyon guszta, még nem próbáltam megpirítani a puliszkát eddig, biztos finom lehet.
by Ágianyu március 3, 2010 at 03 : 52Imádom a puliszkát, így meg mennyei lehet
by Bianka március 3, 2010 at 05 : 58Ági,
by Felhőlány március 3, 2010 at 09 : 23bátran ajánlom, próbáld ki! Kívül picit ropogós lesz, belül krémes marad! Nekem nagyon ízlett! :))
Bianka,
by Felhőlány március 3, 2010 at 09 : 24most már én is imádom a puliszkát…. :))) És ezerféle mennyei finomságot lehet belőle készíteni! :))