Minden, amire ehhez a recepthez szükség van, most tuti fellelhető otthon! Jó, az áfonyába bele lehet kötni, nálam is csak fagyasztott van, de ez kihagyható. A lényeg a könnyű-levegős palacsinta, a sok alma és a tetején egy kis roppanó karamell réteg. Ehhez az édességhez tökéletesen felhasználható a már kissé fonnyadtabb alma is, ami nálam általában kompótban végzi, de az meg egy idő után uncsi. 😉
Amire szükség lesz:
- liszt + 1 mk. sütőpor
- tej (nálam 3:1 arányban tej:tejszín)
- 2 korty szénsavas ásványvíz (kihagyható, a sütőpor teszi a dolgát)
- tojás (1 db „M”-es méretű tyúktojást én 6 db fürjtojással helyettesítek)
- csipet só
- vaj
- alma
- áfonya
- nádcukor a karamellizáláshoz
Egy picit sűrűbb palacsintatésztát keverek mint általában és hűtőben legalább 30 percet pihentetem. Hogy a tészta könnyű legyen, a liszthez pici sütőport is keverek, a krémesebb állagot pedig tejszín hozzáadásával érem el. Az almát meghámozom, vékony cikkekre vágom és serpenyőben vajon alacsony hőmérsékleten pár perc alatt megpárolom. A tűzről levéve kiveszem az almát, majd a helyére egy nagyobb merőkanálnyi tésztát kanalazok, szépen kirakom az almaszeletekkel és a tűzre visszatéve fedő alatt néhány percig sütöm továbbra is alacsony hőmérsékleten. Amikor a tészta már nem folyik, megszórom áfonyával és még 1-2 percig sütöm. A palacsinta tetejét megszórom cukorral és forró grillsütőbe teszem, vagy egy „házisárkánnyal” karamellizálom.
0 Hozzászólás