Már megint egy megúszós gyors recept. Ezernyi oka lehet, hogy éppen nincs tengernyi felesleges időnk amit a konyhában töltenénk, pedig jó lenne, de nem mindig megy. Vagy nincs hozzá kedv. Mondjuk ez utóbbi engem ritkán kerít hatalmába, ha kevesebb időm jut erre, akkor is szeretek „pepecselni” a konyhában, ez mindig kikapcsol. Ennek ellenére ez egy valóban gyors recept, 30 percbe belefér úgy, hogy közben még másra is jut idő. Kikérdezni a gyerek leckéjét, kivasalni egy adag ruhát, esetleg elolvasni néhány oldalt az éppen aktuális könyvből… 🙂 Aki szereti a hús/gyümölcs kombinációt, az ezt ne hagyja ki!
Hozzávalók: (2 személyre bőven)
- 50 dkg csirkemáj
- 3 nagy vagy 4 kisebb savanykás alma
- 12,5 dkg kockázott bacön
- 1 kis gerezd apróra vágott fokhagyma, esetleg fokhagymasó
- só
- borsikafű (vagy bors)
- 3-4 evőkanálnyi fehérbor
- friss kakukkfű ízlés szerinti mennyiségben, nálam sok
- édesburgonya, vagy felesben sima és édesburgonya
- tej
- vaj
- szerecsendió
A kockára vágott burgonyá(ka)t sós vízben felteszem főni. Forró serpenyőben lepirítom a bacönt és hozzáadom a kisebb diónyira vágott csirkemájat. Néhány perc párolás után sózom, megszórom borsikafűvel és a tört fokhagymával. Fedő alatt további 3-4 percig párolom. Ráöntöm a fehérbort és hagyom, hogy az alkoholtartalma 1-2 perc alatt elpárologjon. Beleteszem a szintén kisebb diónyi méretű kockára vágott hámozott almát, kakukkfű leveleket és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre párolom. A burgonyát összetöröm, vajjal és langyos tejjel krémesre keverem, szerecsendióval és szükség esetén még sóval ízesítem. Ha hedonista napom van, a tej helyett fele-fele arányban tejet és sűrű tejszínt használok. 🙂
0 Hozzászólás