Számtalanszor elemezgettem már almaevési, pontosabban alma nem evési szokásaimat. Bár mostanában megdőlni látszik a „nem szeretem” elv, azért jut is, marad is süteménynek való alma a konyhában.
Legutóbb 7 különböző fajta almát vásároltam tesztelés és ízlelés céljából, és meg kellett állapítanom, hogy az édesebb ízűek egészen bejöttek. A savanykás alma pedig továbbra is sült formájában a húsok mellé nyerő nálam, de kompótnak is süteménybe is ezek a megfelelőek.
Delish ihlette a fenti almatortát, néhány hete nála olvastam egy klassz kis receptet, melyet némi változtatással én is elkészítettem. Leveles tészta helyett linzertészta került a formába és a tölteléken is változtattam egy leheletnyit.
Egy csésze habos kávé, vagy almás-fahéjas tea mellé remek édesség. Hidegen jól szeletelhető, bár ezt képekkel most nem tudom alátámasztani…
A maradék linzertésztából mini – kétfalatos tortácskák készültek.
- Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
2 dl tejföl
A töltelékhez:
kb. 1 kg alma
10 dkg cukor
1 kiskanálnyi őrölt fahéj
15 szem szegfűszeg
1 citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál sárgabarack lekvár
- A vajat a liszttel összemorzsolom, hozzászitálom a porcukrot, tojás sárgáját, sütőport, sót és összegyúrom a tejföllel.
- Hűtőben 1/2-1 órát pihentetem a tésztát.
- Meghámozom, magtalanítom az almát (2 kisebb szem kivételével), felkockázom és a citromos vízben (éppen csak ellepje) a cukorral, fahéjjal valamint a szegfűszeggel puhára főzöm. Közben meghámozom, vékonyan felszeletelem a maradék két almát és citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg.
- Leszűröm az almakompót levét, az almát botmixerrel pürésítem.
- A vaníliás pudingport kikeverem kb. 2,5-3 dl leszűrt almalével, majd a püréhez adva folyamatos kevergetés mellett összeforralom.
- A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a formába igazítom, az alját villával megszurkálom, majd vakon (sütőpapírt és sütőrizst/babot töltök rá), 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
- A sütőből kivéve kiemelem a nehezéket és a helyére töltöm az almás krémet. A tetejét kirakom az almaszeletekkel és további 45-50 percig sütöm.
- A torta tetejét még melegen megkenem néhány evőkanálnyi sárgabaracklekvárral. (Ha túl sűrű a lekvár melegítsük össze egy pici vízzel.)
Csodálatosan szép, nagyon finom lehet!
by Raindrop november 11, 2010 at 06 : 13Csak sütiben szeretem az almát. 🙂
Gyonyoru lett! 🙂 megkostolnam a Te verziodat is szivesen!
by Delish november 11, 2010 at 08 : 12Nagyon szép lett! Szívesen megkóstolnám! :)))
by Mézigörl november 11, 2010 at 06 : 44Gyönyörűséges
by Bianka november 11, 2010 at 08 : 00Raindrop,
by Felhőlány november 11, 2010 at 05 : 59köszi! 🙂
Delish eme receptje is nagyon tuti, ahogyan a többi is! 🙂
Azért az alma nyersen rágcsálásának világcsúcsácsát be tudnám állítani 1 alma / 1 óra idővel… Sütiben jobban csúszik… :))
Delish,
by Felhőlány november 11, 2010 at 06 : 02hálás köszönet a receptért! 🙂
Ha nem lett volna linzertésztám a fagyasztóban, én is vajastésztával készítettem volna… Eteti magát ez a süti… :))
Mézigörl,
by Felhőlány november 11, 2010 at 06 : 03érdemes elkészíteni, biztosan kedvenc lesz! 🙂
Bianka,
by Felhőlány november 11, 2010 at 06 : 04köszi, tényleg mutatós lett. Sajnálom, hogy szeletet nem tudtam hozni belőle, pedig az a vastag almakrém a közepén… :))