Almakrémes torta

november 03 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Számtalanszor elemezgettem már almaevési, pontosabban alma nem evési szokásaimat. Bár mostanában megdőlni látszik a “nem szeretem” elv, azért jut is, marad is süteménynek való alma a konyhában.
Legutóbb 7 különböző fajta almát vásároltam tesztelés és ízlelés céljából, és meg kellett állapítanom, hogy az édesebb ízűek egészen bejöttek. A savanykás alma pedig továbbra is sült formájában a húsok mellé nyerő nálam, de kompótnak is süteménybe is ezek a megfelelőek.
Delish ihlette a fenti almatortát, néhány hete nála olvastam egy klassz kis receptet, melyet némi változtatással én is elkészítettem. Leveles tészta helyett linzertészta került a formába és a tölteléken is változtattam egy leheletnyit. 
Egy csésze habos kávé, vagy almás-fahéjas tea mellé remek édesség. Hidegen jól szeletelhető, bár ezt képekkel most nem tudom alátámasztani…
A maradék linzertésztából mini – kétfalatos tortácskák készültek. 
  • Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
2 dl tejföl
A töltelékhez:
kb. 1 kg alma 
10 dkg cukor
1 kiskanálnyi őrölt fahéj
15 szem szegfűszeg
1 citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál sárgabarack lekvár
  1. A vajat a liszttel összemorzsolom, hozzászitálom a porcukrot, tojás sárgáját, sütőport, sót és összegyúrom a tejföllel.
  2. Hűtőben 1/2-1 órát pihentetem a tésztát.
  3. Meghámozom, magtalanítom az almát (2 kisebb szem kivételével), felkockázom és a citromos vízben (éppen csak ellepje) a cukorral, fahéjjal valamint a szegfűszeggel puhára főzöm. Közben meghámozom, vékonyan felszeletelem a maradék két almát és citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg.
  4. Leszűröm az almakompót levét, az almát botmixerrel pürésítem. 
  5. A vaníliás pudingport kikeverem kb. 2,5-3 dl leszűrt almalével, majd a püréhez adva folyamatos kevergetés mellett összeforralom.
  6. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a formába igazítom, az alját villával megszurkálom, majd vakon (sütőpapírt és sütőrizst/babot töltök rá), 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
  7. A sütőből kivéve kiemelem a nehezéket és a helyére töltöm az almás krémet. A tetejét kirakom az almaszeletekkel és további 45-50 percig sütöm.
  8. A torta tetejét még melegen megkenem néhány evőkanálnyi sárgabaracklekvárral. (Ha túl sűrű a lekvár melegítsük össze egy pici vízzel.)

8 Hozzászólás

  • Csodálatosan szép, nagyon finom lehet!
    Csak sütiben szeretem az almát. 🙂

  • Gyonyoru lett! 🙂 megkostolnam a Te verziodat is szivesen!

  • Nagyon szép lett! Szívesen megkóstolnám! :)))

  • Gyönyörűséges

  • Raindrop,
    köszi! 🙂
    Delish eme receptje is nagyon tuti, ahogyan a többi is! 🙂
    Azért az alma nyersen rágcsálásának világcsúcsácsát be tudnám állítani 1 alma / 1 óra idővel… Sütiben jobban csúszik… :))

  • Delish,
    hálás köszönet a receptért! 🙂
    Ha nem lett volna linzertésztám a fagyasztóban, én is vajastésztával készítettem volna… Eteti magát ez a süti… :))

  • Mézigörl,
    érdemes elkészíteni, biztosan kedvenc lesz! 🙂

  • Bianka,
    köszi, tényleg mutatós lett. Sajnálom, hogy szeletet nem tudtam hozni belőle, pedig az a vastag almakrém a közepén… :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top