A Provance-i csodaszer: levendula – Levendulás fehércsokoládé fagylalt

június 27 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

“A levegőben olíva, kakukkfű és levendula illat száll. A verőfényes napsütés lila levendula mezőket és szőlőültetvényeket fürdet melegével.”

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó télálló növény, jóllehet eredetileg a mediterrán flórához tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje.
Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket és kezünk egész nap illatos marad.
A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat.
Magyarország is büszkélkedhet igazi őslevendulás mezővel, mely a Tihanyi-félszigeten található. Virágzó, hömpölygő végtelen lila mezők, mámorító levendulaillat és máris Provance-ban érezhetjük magunkat.
A lila mezők között órási mandulafák zöldellnek, az ültetvényeket bárki végigjárhatja és gyönyörködhet a csodás balatoni kilátásban.
(Forrás: wikipedia, internet.)

E csodás növény felhasználása: például provance-i fűszerkeverékhez, mely grillezett húsok, sültek, saláták kiegészítője, de használhatjuk desszertek, édességek ízesítéséhez is.
Moha konyhájában láttam a minap ezt a csodás fagylaltot, melyet én is elkészítettem. Tavaly levendulával ízesített sárgabaracklekvárral próbálkoztam, biztosan készül majd az idén is. 🙂

  • Hozzávalók:

5 dl tejszín
1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
5 dkg jó minőségű fehér csokoládé
3 tojássárgája
5-6 szál friss levendula

  1. A tejszínt a sűrített tejjel együtt összemelegítem, beleszórom a száráról lecsipkedett levendulavirágokat és lefedve legalább egy fél órát állni hagyom.
  2. A tojássárgákat kézi habverővel habosítom, fokozatosan hozzászűröm a tejszínt és kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem.
  3. A tűzről levéve hozzáadom a csokoládét, hagyom beleolvadni, alaposan elkeverem és kihűtöm.
  4. Fagyigéppel elkészítem, kifagyasztom. (Fagyigép hiányában egy jól záródó dobozba öntve tegyük a hűtőbe, és félóránként keverjük át botmixerrel, vagy ennek hiányában egy villával. Minimum hatszor-nyolcszor – nekem ez vált be -, hogy krémes legyen.)

Levendulás cukor

19 Hozzászólás

  • Ez a csokoládé gyönyörű, és valóban csodásan finom is lehet! 🙂
    A képek is meseszépek!

  • Hát, mit is írhatnék? Meseszép:)
    Ha már levendula, akkor egy másik finomságról olvashattok itt:
    http://fuszerhaz.blogspot.com/2010/06/levendula-creme-brulee.html

    Zsolt

  • 🙂

  • Csodaszépek a képeid, mintha lebegne!:-))

  • Csodás képek!!!
    Nem ettem még levendulás dolgot! Kíváncsi lennék erre!

  • Jaj de gyönyörűségesek!!! Imádom a levendulát! Bár enni még nem volt szerencsém, csak a párnám mellett van 2 kis vászonzacskóban és az őrzi a nyugodt álmaimat. 🙂 És hmmmm… Provance… Egyik nagy-nagy álmom!!! :))

  • HŰ és HA ezek a képek meseszépek
    Még nem ettem levendulás ételt, bár a növény illatát nem igazán kedvelem, de ízre kipróbálnám

  • Levendulás sütik és levendulá sóval szórt sült hal bevállt, szerintem ezt a fagyit is nagyon tudnám szeretni 🙂

  • Eperlány,
    köszönöm szépen! 🙂
    Igazából fagyi, de azért csokis, és pont ezért finom is… 🙂

  • Fűszerház,
    nagyon köszönöm! 🙂
    Igazából nincs akadálya, hogy kipróbáljam a creme brulee receptedet… Majd beszámolok róla! 🙂

  • Andi/cuki,
    "könnyű" kis desszert… 🙂

  • Dia,
    köszi! 🙂 Ha az illatával nincs gondod, érdemes kipróbálni! 🙂

  • Érdemes beszerezni egy flambirozó "készüléket". Csodákat lehet vele művelni:)

  • Ildinyó,
    tavaly nyárig nálam is csak hasonlóképpen funkcionált mint Nálad az ágy mellett, de ízében is finom, nem csak illatában… 🙂
    Egy csokor levendula és egy gombóc levendulás fagyi mellett Provance-ról álmodni is könnyebb… :))

  • Bianka,
    köszönöm szépen! 🙂
    Ha az illatát nem nagyon szereted, akkor is próbáld ki! Ízében nem annyira domináns mint az illatában! 🙂

  • Garffyka,
    igen, látom Te is előszeretettel használod a levendulát! 🙂 Próbáld ki! 🙂

  • de csodas kepek 🙂 meg nem kiserleteztem levendulaval, itt lenne az ideje. isteni lehet ez a fagyi.

  • Zsolt,
    köszönöm szépen, van már ilyen kézi készülékem, csak ritkán használom… :))

  • Delish,
    köszönöm szépen! 🙂
    Ízében sokkal lágyabb, mint illatában. Egy valami egészen finoman titokzatos ízt ad neki… :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top