„A levegőben olíva, kakukkfű és levendula illat száll. A verőfényes napsütés lila levendula mezőket és szőlőültetvényeket fürdet melegével.”
A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó télálló növény, jóllehet eredetileg a mediterrán flórához tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje.
Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket és kezünk egész nap illatos marad.
A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat.
Magyarország is büszkélkedhet igazi őslevendulás mezővel, mely a Tihanyi-félszigeten található. Virágzó, hömpölygő végtelen lila mezők, mámorító levendulaillat és máris Provance-ban érezhetjük magunkat.
A lila mezők között órási mandulafák zöldellnek, az ültetvényeket bárki végigjárhatja és gyönyörködhet a csodás balatoni kilátásban.
(Forrás: wikipedia, internet.)
E csodás növény felhasználása: például provance-i fűszerkeverékhez, mely grillezett húsok, sültek, saláták kiegészítője, de használhatjuk desszertek, édességek ízesítéséhez is.
Moha konyhájában láttam a minap ezt a csodás fagylaltot, melyet én is elkészítettem. Tavaly levendulával ízesített sárgabaracklekvárral próbálkoztam, biztosan készül majd az idén is. 🙂
- Hozzávalók:
5 dl tejszín
1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
5 dkg jó minőségű fehér csokoládé
3 tojássárgája
5-6 szál friss levendula
- A tejszínt a sűrített tejjel együtt összemelegítem, beleszórom a száráról lecsipkedett levendulavirágokat és lefedve legalább egy fél órát állni hagyom.
- A tojássárgákat kézi habverővel habosítom, fokozatosan hozzászűröm a tejszínt és kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem.
- A tűzről levéve hozzáadom a csokoládét, hagyom beleolvadni, alaposan elkeverem és kihűtöm.
- Fagyigéppel elkészítem, kifagyasztom. (Fagyigép hiányában egy jól záródó dobozba öntve tegyük a hűtőbe, és félóránként keverjük át botmixerrel, vagy ennek hiányában egy villával. Minimum hatszor-nyolcszor – nekem ez vált be -, hogy krémes legyen.)
Levendulás cukor
Ez a csokoládé gyönyörű, és valóban csodásan finom is lehet! 🙂
by Eperlány június 6, 2010 at 11 : 01A képek is meseszépek!
Hát, mit is írhatnék? Meseszép:)
Ha már levendula, akkor egy másik finomságról olvashattok itt:
http://fuszerhaz.blogspot.com/2010/06/levendula-creme-brulee.html
Zsolt
by Fűszerház június 6, 2010 at 05 : 42🙂
by Fűszerház június 6, 2010 at 05 : 43Csodaszépek a képeid, mintha lebegne!:-))
by Andi/cuki június 6, 2010 at 07 : 25Csodás képek!!!
by Dia június 6, 2010 at 07 : 45Nem ettem még levendulás dolgot! Kíváncsi lennék erre!
Jaj de gyönyörűségesek!!! Imádom a levendulát! Bár enni még nem volt szerencsém, csak a párnám mellett van 2 kis vászonzacskóban és az őrzi a nyugodt álmaimat. 🙂 És hmmmm… Provance… Egyik nagy-nagy álmom!!! :))
by Ildinyó június 6, 2010 at 08 : 06HŰ és HA ezek a képek meseszépek
by Bianka június 6, 2010 at 08 : 19Még nem ettem levendulás ételt, bár a növény illatát nem igazán kedvelem, de ízre kipróbálnám
Levendulás sütik és levendulá sóval szórt sült hal bevállt, szerintem ezt a fagyit is nagyon tudnám szeretni 🙂
by Garffyka június 6, 2010 at 03 : 30Eperlány,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 46köszönöm szépen! 🙂
Igazából fagyi, de azért csokis, és pont ezért finom is… 🙂
Fűszerház,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 47nagyon köszönöm! 🙂
Igazából nincs akadálya, hogy kipróbáljam a creme brulee receptedet… Majd beszámolok róla! 🙂
Andi/cuki,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 48"könnyű" kis desszert… 🙂
Dia,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 48köszi! 🙂 Ha az illatával nincs gondod, érdemes kipróbálni! 🙂
Érdemes beszerezni egy flambirozó "készüléket". Csodákat lehet vele művelni:)
by Fűszerház június 6, 2010 at 09 : 49Ildinyó,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 51tavaly nyárig nálam is csak hasonlóképpen funkcionált mint Nálad az ágy mellett, de ízében is finom, nem csak illatában… 🙂
Egy csokor levendula és egy gombóc levendulás fagyi mellett Provance-ról álmodni is könnyebb… :))
Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 53köszönöm szépen! 🙂
Ha az illatát nem nagyon szereted, akkor is próbáld ki! Ízében nem annyira domináns mint az illatában! 🙂
Garffyka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 54igen, látom Te is előszeretettel használod a levendulát! 🙂 Próbáld ki! 🙂
de csodas kepek 🙂 meg nem kiserleteztem levendulaval, itt lenne az ideje. isteni lehet ez a fagyi.
by Delish június 6, 2010 at 07 : 46Zsolt,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 27köszönöm szépen, van már ilyen kézi készülékem, csak ritkán használom… :))
Delish,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 28köszönöm szépen! 🙂
Ízében sokkal lágyabb, mint illatában. Egy valami egészen finoman titokzatos ízt ad neki… :))