A nyár első ízei

május 23 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Hosszú volt a tél, hideg és színtelen. Nem szeretem a szürkeséget. Nincsenek színek, nincsenek napsütötte ízek. Kedvenc könyvem újra-újraolvasásával vártam a fényt, az első piros epreket, a piaci csatangolásokat, a zöldségek illatát, és végre itt van! A vitaminhiányos tél után boldogan vetettem bele magam az eperülteténybe, teleszedve kosárkáimat a zamatos-, illatos-, mámorító eperszemekkel. Nem! Nem tudtam várni, biztosra mentem. Rögtön tele kellett pakolnom a fagyasztót a piros eprekkel – gondolván a következő télre.


És persze lett egy kis eperdzsem is vermuttal megbolondítva szigorúan 18 éven felülieknek. Névnapi-születésnapi ajándéknak kitűnő.
A receptet a már jól bevált Monika Rohardt féle Házi készítésű finomságok c. könyvéből vettem, némi átalakítással:

Hozzávalók:

1500 g eper
500 g 2:1-ben befőzőcukor
4-6 evőkanál vermut

A jól megmosott epret feldarabolva a befőzőcukorral együtt lassan felforraltam. Habzás után még kb. 10 percig főztem, hozzáöntöttem a vermutot, és hagytam még 1-2 percet rotyogni. Ezután alaposan kimosott száraz üvegekbe töltöttem, lezárás után picit fejreállítottam az üvegeket, ezzel a tartósítást is megoldottam, és száraz dunsztban hagytam 2 napig hűlni. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben tárolom ajándékozásig….

2 hete vidéken jártam, és olyan szép, tiszta bodzavirágot találtam, hogy nem hagyhattam ki a bodzaszörp elkészítését sem, Marcsi barátnőm jól bevált receptje szerint:

Egy éjszakára beáztattam 20 dkg bodzavirágot (picit megmosva) 1,5 l víz és 4 dkg borkősav keverékébe.
Másnap sűrű szirupot főztem 5 l víz és 2,5 kg cukor keverékéből, majd mikor kissé kihűlt, hozzászűrtem a bodza levét, összekevertem, és üvegekbe töltöttem. Hűtőben tárolom, de igen gyorsan „párolog”…
Ha a szirupot kevesebb vízzel készítjük, töményebb lesz, ami üvegtakarékosságot eredményez.
Citromszeletekkel jól behűtve igazi nyári szomjoltó limonádé készülhet belőle.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top