Több mint 6 éve írtam az első blogbejegyzésemet, a mai recept egészen pontosan a 300. iromány. 🙂 Lehetett volna több is, mentségemre legyen mondva az utolsó 5 év amit külföldön töltöttem, nem túl aktív saját konyhai tevékenységgel. 😉 Ez úgy tűnik megváltozik, visszahoztam a székhelyemet, feltöltöttem a „kamrám” polcait, fűszeres készleteimet és befűtöttem a sütőmet is… ami nem csak a borongós időjárásra gyógyír, de amikor egy édes sütiillat lengi be a lakást….hmmmm…. Engem nagyon megnyugtat. 🙂
Nyáridéző gyümölcsök tönkölylisztes linzerbe csomagolva.
Hozzávalók: (24 cm-es formához)
30 dkg tönkölyliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg kókuszvirág cukor vagy nádcukor
1 tk. házi vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 egész tojás
2 ek. tejföl
3 ek. piros lekvár
20-20 dkg áfonya és szeder
2 ek. pirított mandula
A lisztet összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és hozzáreszelem a hideg vajat. Belereszelem a citrom héját is, a tojással és a tejföllel gyorsan összegyúrom. Fóliába csomagolva legalább 30 percet a hűtőben pihentetem.
A mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítom.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Kinyújtom a tésztát, belefektetem a pitesütő formába, villával megszurkálom, sütőpapírt és sütőbabot (bab/rizs/lencse, stb…) helyezek rá és „vakon” sütöm 6 percig. A tésztát kiveszem a sütőből és redukálom a hőfokot 175 fokra. Eltávolítom a nehezéket, a tésztát megkenem a lekvárral és beleszórom a gyümölcsöket. A maradék tésztából csíkokat vágok és megdíszítem vele a tortát, valamint megszórom a pirított mandulával.
35-40 perc alatt pirosra sütöm.
(Nekem maradt a tésztából, amiből szaggathatunk kekszet is, de a fagyasztást is jól tűri.)
0 Hozzászólás