A háromszázadik blogbejegyzés – Szedres-áfonyás tönköly rácsos linzer

szeptember 27 , 2015 by: Felholany Egyéb

Több mint 6 éve írtam az első blogbejegyzésemet, a mai recept egészen pontosan a 300. iromány. 🙂 Lehetett volna több is, mentségemre legyen mondva az utolsó 5 év amit külföldön töltöttem, nem túl aktív saját konyhai tevékenységgel. 😉 Ez úgy tűnik megváltozik, visszahoztam a székhelyemet, feltöltöttem a „kamrám” polcait, fűszeres készleteimet és befűtöttem a sütőmet is… ami nem csak a borongós időjárásra gyógyír, de amikor egy édes sütiillat lengi be a lakást….hmmmm…. Engem nagyon megnyugtat. 🙂
Nyáridéző gyümölcsök tönkölylisztes linzerbe csomagolva.

Hozzávalók: (24 cm-es formához)
30 dkg tönkölyliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg kókuszvirág cukor vagy nádcukor
1 tk. házi vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 egész tojás
2 ek. tejföl
3 ek. piros lekvár
20-20 dkg áfonya és szeder
2 ek. pirított mandula
A lisztet összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és hozzáreszelem a hideg vajat. Belereszelem a citrom héját is, a tojással és a tejföllel gyorsan összegyúrom. Fóliába csomagolva legalább 30 percet a hűtőben pihentetem.
A mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítom.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Kinyújtom a tésztát, belefektetem a pitesütő formába, villával megszurkálom, sütőpapírt és sütőbabot (bab/rizs/lencse, stb…) helyezek rá és „vakon” sütöm 6 percig. A tésztát kiveszem a sütőből és redukálom  a hőfokot 175 fokra. Eltávolítom a nehezéket, a tésztát megkenem a lekvárral és beleszórom a gyümölcsöket. A maradék tésztából csíkokat vágok és megdíszítem vele a tortát, valamint megszórom a pirított mandulával.
35-40 perc alatt pirosra sütöm.
(Nekem maradt a tésztából, amiből szaggathatunk kekszet is, de a fagyasztást is jól tűri.)

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum