Időnként számomra kevésbé kedvelt hozzávalókból is főzök. Hogy mi visz idáig? Felhalmozott készletek, boltban magukat „kellető” ellenállhatatlan termékek, ajándékba kapott hozzávalók vagy egyszerűen maga a kíváncsiság. Ebben a receptben minden előző benne van… 🙂
Nem rajongok különösebben a kókuszért, de udvariasságból mindig mindenhol megettem a kókuszos sütiket. Talán ez vezethette tévútra családtagjaimat és barátaimat amikor kókuszos csokikkal ajándékoztak meg egy időben rendszeresen… Most valahogy kedvet kaptam hozzá. Meg is négyszereztem a kókuszos összetevők számát: kókusztej, kókuszkrém, kókuszreszelék, kókuszvirág cukor.
Lényegesen kevesebb rizzsel, mintha egy hagyományos tejberizst készítettem volna, mert a rizs mellé a tejbe kókuszreszeléket is szórtam ami szintén besűrítette a tejberizst. Ennek ellenére is egy krémesen kanalazható desszert maradt. Ennyi kókuszos hozzávaló mellett egy nagyon intenzív kókuszos ízre számítottam, de kellemes volt. Mondjuk letagadni nem tudtam volna a kókusz jelenlétét…. 🙂
Hozzávalók:
1 liter kókusztej
1,5 dl kerek szemű rizs
5 evőkanál kókuszreszelék
6 evőkanál kókuszvirág cukor (édesszájúaknak több)
1 dl sűrű kókuszkrém (vagy 2 dl kókusztejszín)
1 rúd vanília magjai
őszibarack, ribizli, málna, stb. ízlés szerint
Felteszem melegedni a tejet. Ha már felforrt, beleszórom az alaposan megmosott rizst, kókuszreszeléket, a vanília rúd kikapart magjait, héját és a cukor felét. Lassú tűzön, időnként megkeverve addig főzöm, amíg a rizsszemek meg nem puhulnak. Ezután hozzáadom a kókuszkrémet és a maradék cukrot. Hagyom összeforrni és eltávolítom a vanília héját.
Kihűlés után hozzákeverem a gyümölcsöket.
0 Hozzászólás