Ünnepeltünk

június 06 , 2009 by: Felholany Egyéb


Mostanában többször megkaptam, hogy „persze ha egy egész hadseregnek kellene főznöd, nem biztos hogy ennyire élveznéd!”
Ha hadseregnek nem is, de szűkebb kis családomnak a hétvégén nagyobb adagban és többet főztem, mint szoktam… Jelentem: még így is élveztem!

A menü – talán még könnyűnek is nevezhető – nyárias, színes lett.

Mediterrán sült zöldségek


Hozzávalók (mennyiségi megkötések nélkül, ízlés szerint):

burgonya (jelen esetben újburgonya)
lilahagyma
sárgarépa
padlizsán
cukkini
paprika
paradicsom
Kotányi grill zöldség fűszerkeverék
olívaolaj

Egyforma darabokra vágjuk a zöldségeket, tepsibe halmozzuk, bőven meglocsoljuk olívaolajjal és a fűszerrel. Fóliával letakarva 200 fokon sütjük kb. 1 órát, majd a fóliát levéve még kb. 20 percig.

Gomba muffinformában


Hozzávalók:

tölteni való gomba
bacon szalonna
reszelt sajt

A muffinformába 2 csík bacont fektetünk, beletesszük a gombát, a kalapjába reszelt sajtot, és ráhajtogatjuk a szalonna csíkokat. Pirosra sütjük.


Balzsamos csirkecomb

Hozzávalók:

6 db csirkecomb
1,5 evőkanál méz
3 evőkanál balzsamecet
rozmaring ág

A csirkecombok bőre alá rozmaring ágat szúrunk, a mézet a balzsamecettel teljesen simára keverjük, majd ráöntjük a csirkére, és egy éjszakán át pácoljuk.
Fólia alatt 200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük, majd a fóliát eltávolítva, a levével meglocsolva pirosra sütjük.

Tejfölös-sajtos csirkecomb

Hozzávalók:

6 db csirkecomb

liszt
pirospaprika
3-4 dl tejföl
3-4 marék reszelt sajt (ementáli)

A besózott csirkecombokat beleforgatjuk a paprikás lisztbe, sütőedénybe tesszük, bőven tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Fólia alatt 200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirosra sütjük.

A desszert Dolce vita oldaláról készült, köszönet a jó receptért!

Karamelltorta sütés nélkül


Előző este elkészült, extra feladattal, ugyanis a bevásárlólista írásánál eszembe sem jutott, hogy a tortaformám átmérőjét lemérjem… így adódott, hogy a 18 cm-es formához elegendő mennyiséget vásároltam, és 24 cm-es formát rejtett a szekrényem. A bolt már bezárt, a feladatot meg kellett oldani: kartonpapírból készítettem egy megfelelő átmérőjű formát, fóliával bevontam, rögzítettem és indulhatott az alkotás.
Bevallom, első testközeli ízélményem volt ez a ricottával, de nem az utolsó!

Hozzávalók:

15 dkg keksz (nekem 20 dkg volt itthon, felhasználtam hát mindet) – „Jó reggelt” fügés és csokis
10 dkg vaj
50 dkg ricotta
6 evőkanál cukor

A kekszet mozsár hiányában (ötlet a karácsonyi ajándékhoz!) zacskóban nyújtófával morzsásra törjük.
8 dkg vajat megolvasztunk, összekeverjük a kekszmorzsával, és a formába nyomkodjuk.
A cukorból sötét karamellt főzünk, hozzáadjuk a maradék vajat, a ricotta felét és összedolgozzuk.
(Mivel közvetlenül a hűtőből vettem ki a ricottát rögtön „összerántotta” a karamellt, úgyhogy lélekben már készültem a „B” verziós desszertre…)
A tűzről levéve hozzáadjuk a maradék ricottát, és botmixerrel teljesen simára keverjük. A keksz tetejére kanalazzuk, és hűtőbe tesszük.

Nálam egy éjszakát pihent, tálalás előtt késsel választottam le a formáról, és az eredeti tervvel ellentétben rózsaszirom helyett cukorvirággal díszítettem az 5 éves kedvéért…

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum