Tyúkhúsleves májgombóccal – VKF! XXIX / 3.

november 02 , 2009 by: Felholany Egyéb

Max meghosszabbított közlési határidejének köszönhetően a főétel és a desszert után felkerült a harmadik gombócos ételem is!
Túl sok magyarázatra nem szorul, szerintem mindenki közkedvelt levese, és nincs aki ne tudná elkészíteni. Egyetlen fő titka, hogy szép lassan főzzük.
Amitől számomra ez most mégis nagyszerűbb lett az eddigiektől, hogy a fiatal tyúkot Nagymamámtól kaptam, az Ő udvarában kapirgált és csak „hazait” fogyasztott életében… Ez mind a hús színén, mind a leves színén meg is látszott!
Szombaton főztem, másnap a felesleges zsírt a tetejéről lekanalazva friss májgombóccal, apróra vágott husival és sok-sok répával tálaltam.
Egyébként a répa mennyisége mindig sarkallatos pont a húsleves főzésénél (nálam), mert ha túlzásba visszük, a leves édes lehet…
  • Hozzávalók:
1 csirkemellcsont
1-1 far-, hát
2 comb
5 szál sárgarépa
2 szál zöldség
1/4 karalábé
1 szál friss (vagy szárított, de egyben!) zeller
1 szelet zöldpaprika
bors
szerecsendió
  • A májgombóchoz:
2 db csirkemáj
1 db tojás
kb. 2 evőkanál búzadara
bors
1/2 tk. petrezselyem
  1. A csontokat hideg vízben felteszem főni. Ha lassan felforrt, a habot folyamatosan leszedem a tetejéről. Amikor már nem habzik, hozzáadom a felszeletelt zöldségeket, sózom, néhány szem egész borsot, és egy pici db szerecsendiót is szórok bele.
  2. Kb. 1,5 – 2 óra alatt – nagyon lassú tűzön – addig főzöm, amíg a combok puhára főnek.
  3. A húst és a zöldségeket külön tálra szedem, a levest pedig óvatosan leszűröm.
  4. A hártyáitól megtisztított csirkemájakat éles késsel „megkapargatom”. Kissé felverem a tojást, hozzáadom a májat, búzadarát, sózom, borsozom, megszórom a petrezselyemmel és kb. 10 percig állni hagyom. (Csak annyi búzadarát adok hozzá, amennyit a tojás felvesz, különben kemény lesz a gombóc.)
  5. Forrásban lévő sós vízben pár perc alatt puhára főzöm.

4 Hozzászólás

  • A gyerekeim legkedvesebb levese….Finom!!!

  • Én is nagyon szeretem! Bár ritkán készül, mert nem vagyok nagy levesrajongó, de ez gyógyszer! 🙂

  • felhőlány, kellene nekem emailcím a gasztrotalálkozóhoz, a profiloldaladon sem találom, elárulod itt vagy emailben?
    köszi

  • Kint van az oldalamon, bal sáv, alul: felholany@vipmail.hu
    Köszi! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum