Max meghosszabbított közlési határidejének köszönhetően a főétel és a desszert után felkerült a harmadik gombócos ételem is!
Túl sok magyarázatra nem szorul, szerintem mindenki közkedvelt levese, és nincs aki ne tudná elkészíteni. Egyetlen fő titka, hogy szép lassan főzzük.
Amitől számomra ez most mégis nagyszerűbb lett az eddigiektől, hogy a fiatal tyúkot Nagymamámtól kaptam, az Ő udvarában kapirgált és csak „hazait” fogyasztott életében… Ez mind a hús színén, mind a leves színén meg is látszott!
Szombaton főztem, másnap a felesleges zsírt a tetejéről lekanalazva friss májgombóccal, apróra vágott husival és sok-sok répával tálaltam.
Egyébként a répa mennyisége mindig sarkallatos pont a húsleves főzésénél (nálam), mert ha túlzásba visszük, a leves édes lehet…
- Hozzávalók:
1 csirkemellcsont
1-1 far-, hát
2 comb
5 szál sárgarépa
2 szál zöldség
1/4 karalábé
1 szál friss (vagy szárított, de egyben!) zeller
1 szelet zöldpaprika
só
bors
szerecsendió
- A májgombóchoz:
2 db csirkemáj
1 db tojás
kb. 2 evőkanál búzadara
só
bors
1/2 tk. petrezselyem
- A csontokat hideg vízben felteszem főni. Ha lassan felforrt, a habot folyamatosan leszedem a tetejéről. Amikor már nem habzik, hozzáadom a felszeletelt zöldségeket, sózom, néhány szem egész borsot, és egy pici db szerecsendiót is szórok bele.
- Kb. 1,5 – 2 óra alatt – nagyon lassú tűzön – addig főzöm, amíg a combok puhára főnek.
- A húst és a zöldségeket külön tálra szedem, a levest pedig óvatosan leszűröm.
- A hártyáitól megtisztított csirkemájakat éles késsel „megkapargatom”. Kissé felverem a tojást, hozzáadom a májat, búzadarát, sózom, borsozom, megszórom a petrezselyemmel és kb. 10 percig állni hagyom. (Csak annyi búzadarát adok hozzá, amennyit a tojás felvesz, különben kemény lesz a gombóc.)
- Forrásban lévő sós vízben pár perc alatt puhára főzöm.
A gyerekeim legkedvesebb levese….Finom!!!
by trinity november 11, 2009 at 12 : 17Én is nagyon szeretem! Bár ritkán készül, mert nem vagyok nagy levesrajongó, de ez gyógyszer! 🙂
by Felhőlány november 11, 2009 at 05 : 09felhőlány, kellene nekem emailcím a gasztrotalálkozóhoz, a profiloldaladon sem találom, elárulod itt vagy emailben?
by Okos T. november 11, 2009 at 06 : 18köszi
Kint van az oldalamon, bal sáv, alul: felholany@vipmail.hu
by Felhőlány november 11, 2009 at 02 : 02Köszi! 🙂