tiroli zsemlegombóc vargányaszószos csirkemellel

január 27 , 2019 by: Felholany Egyéb

Bevallom, gyermekkoromban nem kergetett Édesanyám knédlivel az asztal körül… ;), bár tagadhatatlanul sváb származású vagyok, de sajnos a hagyományokat nem őrizte a családunk. Dél-Tirolban és Tirolban töltött éveim alatt ismerkedtem meg a knédli sokszínűségével és elkészítési módjaival. Nálam inkább a “tél” kategóriájú ételek közé tartozik, nagyon szeretem egy jó forró húslevessel levesbetétként, vagy mint most is, valami szószos étel mellé, remekül lehet vele “tunkolgatni”. 🙂 Nagy előnye még, hogy a knédlik főzés nélkül jól bírják a fagyasztást, így amikor idő híján vagyunk, csak egy fazék forró víz és 20 perces főzés kell egy gyors vacsora elkészítéséhez. A knédli receptje Fabio Brunello-tól, olasz séfemtől származik, bátran ajánlom mindenkinek, nagyon sokszor kipróbált recept! 🙂 A vargányás szószhoz is van természetesen titkos receptem (csak ne adjátok tovább!). Egy kis zacskó szárított vargányát, ami 100%-ban csak gomba, aprítógépben vagy kávédarálóban porrá őrlök és csatos üvegben tárolok. Bár lehet kapni vargányaport is, nem ajánlom, mert aromásított és tartósítószert is tartalmaz. Meg ki tudja mit és nem is olcsóbb mint a zacskó szárított vargányagomba házilag porítva! 🙂 Egy-két kiskanálnyi mennyiség bármilyen husit vagy tölteléket csodás ízzel ajándékoz meg és hosszan eltartható légmentesen lezárva.

Hozzávalók a knédlihez: (kb. 12 db)

  • 50 dkg szikkadt zsemle felkockázva, vagy ugyanez a mennyiség szárított formában (Jártam már úgy, hogy rákészültem a knédlire, végül mégsem lett belőle semmi, csak 2-3 héttel később. A zsemléket felkockáztam megszárítottam és papírzacskóban tároltam a további felhasználásig.)
  • 15 dkg barnított vaj (ha valaki nem akar kicsit többet macerázni, akkor a sima felolvasztott vaj is tökéletes!)
  • 2,5 dl tej
  • 4 egész tojás
  • 1 teáskanálnyi só
  • 10 dkg kockázott bacon
  • egy nagy csokor friss petrezselyem aprítva
  • 1 evőkanál liszt

A felkockázott zsemlét egy nagy tálban leöntöm a lassan barnított, olvasztott vajjal. Hozzáadom a tejet, sót és a felvert tojásokat. Alaposan összekeverem és 15 percig állni hagyom. A bacont serpenyőben lesütöm és a kisült zsírjával együtt a zsemléhez adom. Összekeverem a petrezselyemmel és a liszttel is, majd kisebb mandarin méretű gombócokat formázok vizes kézzel. (Főzés közben megnőnek!) Ezen a ponton vagy sós forrásban lévő vízben 15 perc alatt kifőzöm, vagy egy tálcára sorakoztatva mennek a fagyasztóba és kb. 3 óra múlva zacskózva térnek vissza a hűvösre. A tálcás előfagyasztással nem ragadnak össze a gombócok.

Vargánya szószos csirkemell: (2-3 személyre)

  • 30 dkg belső csirkemellfilé (ez az a kis leeső rész, amit akkor találunk, ha egész csirkemellfilét veszünk, de külön tálcázva is kapható.)
  • só, borsikafű (vagy bors)
  • olívaolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 csapott mokkáskanálnyi őrölt vargánya
  • friss petrezselyem

A megmosott és szárazra törölt csirkemellfiléket sózom, borsikafűvel szórom és forró serpenyőben kevés olívaolajon fehéredésig pirítom. Ráreszelek egy nagyon kevés fokhagymát, megszórom a vargányaporral és felöntöm a tejszínnel. Óvatosan összekeverem és lassú tűzön lefedve 20-25 percig párolom. Ha a tejszín kevésbé volt zsíros , akkor valószínűleg szükség lesz a szósz sűrítésére (liszt, keményítő, egyéb a személyes diéta függvényében, 1-2 teáskanálnyi mennyiségben). Én azért szeretem ezt a belső csirkemell filét, mert nagyon gyenge a húsa, hamar elkészül.

2 Hozzászólás

  • Szia Rita, látom aktív vagy! Remélem jól érzed magad az új helyeden: Üdv., Zoli

    • Szia Zoli! Köszönöm szépen nagyon jól vagyok és igyekszem újra itt is aktív lenni! 😉

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla chia colitis colitis diéta csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top