Szömörcés sült padlizsán-, és panir sajt kockák

július 07 , 2015 by: Felholany Egyéb

Idén nyáron újra rátaláltam a Sumac (szömörce) nevű fűszerre, amit néhány hete újburgonyával sütöttem, de kitűnően illik a padlizsánhoz is,  mint ahogy ezt már teszteltem néhány éve.
Most nem is a szömörce volt az újdonság, hanem a házilag megalkotható friss panirsajt, amit Hémanginál tanultam meg elkészíteni és a sült variációja azonnal levett a lábamról… 🙂
Egy igazán ropogós finomságot szerettem volna, ami akár sörkorcsolyaként, de köretként vagy önálló főételként is fogyasztható. A sült sajtkockák semleges ízét a szömörcés, gazdagon sózott és krémesre sült padlizsán remekül kiegészíti.
A sajtot célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben tárolni, így remekül szeletelhető lesz.
Én még céklás-alma chutney-t tálaltam mellé barátosnőm konyhájából.

Hozzávalók: (2 személyre)
2 közepes padlizsán
2 teáskanálnyi őrölt szömörce
só, bors
olaj a sütéshez
A panirhoz:
1 l zsíros tej (házi vagy minimum 3,5%-os)
3-4 evőkanál citromlé vagy 1/4 teáskanál citromsav
Felteszem a tejet forrni. Amint felforrt hozzákeverem a citromlé vagy citromsav felét, megkeverem és várok amíg kicsapódik a túró. A maradék citromsavból csak annyit adok még hozzá, amíg a savó sárgászöld színűvé nem változik. Lehetséges, hogy nem lesz szükség az összes citromsavra, de lehet, hogy picit több is kell. Ilyenkor már nem keverem tovább! Ha már teljesen kicsapódott a túró, hagyom 10 percig állni a savóban, majd egy gézzel kibélelt szűrőbe merem át és alaposan kinyomkodom belőle a felesleges savót. Néhány órás hűtőben állás után szeletelhető és fogyasztható. Én bő olajban sütöttem barnára, ropogósra.
A megmosott padlizsánt (hámozatlanul) apró kockákra vágom és bő olajban több mint aranybarnára sütöm. Papírtörlővel bélelt szűrőbe merem, bőven sózom és gazdagon fűszerezem a szömörcével.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla chia colitis colitis diéta csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli előétel esti gyors fagyi feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia kókuszvirágcukor könyv köret laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló nyaralás nyár olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli rizottó rizs rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült tavasz tea természetfotó tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás

Archívum

scroll to top