ricottás-rukkolás sült lumaconi tészta

november 13 , 2018 by: Felholany Egyéb

Vonzódásom az olasz konyha és Olaszország irányába azt hiszem már közismert. 🙂 Míg mások egy-egy finom bőrcipőt, csizmát vagy táskát vásárolnak, engem előbb hoz lázba egy kulináris bevásárlás. Toszkánából/Umbriából sosem jövök úgy haza, hogy ne hozzak legalább 10 liter házi, nagyon jó minőségű olívaolajat, szarvasgombás kencéket, tésztákat, fűszereket, Baci csokit és autentikus porcelán tányérokat. Idén nem voltam, így kedves barátaim kényeztetnek mindenféle finomságokkal, mint például most ezzel az óriási méretű kagyló-cső tésztával, lánykori nevén lumaconi-val. Ideális arra, hogy megtöltsük mindenféle finomsággal és valamilyen szószos, szaftos, krémes alapon a sütőben ropogósra süssük. Ha csak megtöltve, de “szárazon” sütnénk, még inkább kiszáradna és gumis állaga lenne.

Az én választásom egy fűszeres házi készítésű paradicsomszószra esett, bár csaltam kicsit, mert hámozott konzerv paradicsomot használtam. 😉

A tésztákat rukkolás ricottával töltöttem meg, sütés előtt pedig ment rá gazdagon a frissen reszelt parmezánból is.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 g száraztészta
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • friss vagy szárított bazsalikom
  • szárított oregano
  • 1 kis doboz (250 g) ricotta
  • 2 nagy maréknyi rukkola
  • só, borsikafű (vagy bors)
  • 1 evőkanálnyi puha vaj
  • frissen reszelt parmezán

A paradicsomot lassú tűzön felforralom a fűszerekkel együtt, sózom, ízesítem, botmixerrel pürésítem és a víz/folyadék nagy részét elforralom. A tésztát lobogó sós vízben a főzési idő 2/3 részéig főzöm, leszűröm, kicsit hagyom hűlni. Nem kell teljesen megfőzni, hiszen a paradicsomszószban puhára fog sülni. A rukkolát összevágom és kikeverem a ricottával. Ízlés szerint sózom. Mivel a rukkola enyhén csípős ízű, borsot én nem teszek bele. A sütőformába öntöm a paradicsomszószt, majd ráfektetem a ricottás töltelékkel töltött tésztákat. Rácsipkedem a vajat és gazdagon megszórom frissen reszelt parmezánnal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla chia colitis colitis diéta csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tavasz tea természetfotó tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top