Orecchiette zöldfűszeres garnélával

április 06 , 2012 by: Felholany Egyéb

Ha péntek, akkor „halnap”.
Oly módon berögzült Olaszországban, hogy minden pénteken halat eszünk és a vendégeinknek is azt készítünk vacsorára, hogy ezt a jó szokást igyekszem itthon is betartani. Nem nehéz, mert szeretem a halat és már a garnélát is meg tudom enni jóízűen, ha megkívánom… Most ez olyan jól sikerült, hogy csütörtökön tartottam a „halnapot”.
Kint minden szerdán (általában ebédidőben) jött Roberto a „halasember” és felvette a rendelést, hogy mit szeretnénk péntekre. Nem lehetett olyant mondani, amit ne tudtak volna leszállítani. A hűtőkocsi menetrend szerint pénteken délelőtt érkezett és jégre pakolva hozta a friss lazacot, garnélát, polipot vagy kagylót attól függően, hogy mit rendeltünk. (Bevallom, hogy a polippal most sem sikerült közelebbi barátságba kerülnöm, hiába volt Fabio minden próbálkozása, hogy megtanítsa a tisztításának alapjait…)
Egyébként nem csak „halasemberünk” volt, hanem „tejesember” is, aki hetente kétszer jött, hogy hűtőkocsijából feltöltse a hűtőnket friss tejjel, tejszínnel, joghurttal, vajjal, mascarpone sajttal, krémes ricotta túróval vagy egyéb sajtokkal. Ezen kívül jött még „kávésember”, akitől a minőségi finom pörkölésű kávét vásároltuk a csodás espressóhoz, az „italosember” akitől a borokat és egyéb itókákat vettük, kéthetente jött a „lekvárosbácsi” is a reggelihez való édes finomságokkal és gyümölcslevekkel…. Tavaly októberig minden kora reggel jött a „pék” is, de mivel minőségileg erősen alább hagyott a kezdeti lendülete, ezt fel is mondtuk. Decembertől saját magunk sütöttük a kenyeret és péksüteményeket. Fabio ezt jól kitalálta, én pedig jól elkészítettem…. Na igen.
Kényelmes így a vásárlás, hogy házhoz jön az áru, ráadásul minőségi! 
Vissza a halhoz, egy gyors, friss és zöldséges tésztás változat. Garnéla nélkül is remek friss tavaszi salátával.

Orecchiette tészta zöldségekkel és garnélával

  • személyenként 100 g tészta
  • olívaolaj
  • 2 szál újhagyma zöldjével együtt
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1-2 szem paradicsom
  • 1 kisebb zöldpaprika
  • 1 maréknyi zsenge zöldborsó
  • 6-8 nagy szem magozott olíva
  • személyenként 6-8 garnéla tisztítva (mérettől függően)
  • só, bors
  • friss zöldfűszerek (petrezselyem, oregano, rozmaring, kakukkfű)
  • ruccola

Olívaolajban megpárolom a felszeletelt újhagymát (zöld részével együtt) és a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, pár percig tovább párolom, hozzáadom a felszeletelt olívát is.
Közben kifőzöm a tésztát, és megpárolom a zsenge zöldborsót.
A garnélát kevés olívaolajon 5-6 perc alatt készre sütöm és amikor elkészült a tűzről levéve összeforgatom a krémes zöldfűszerekkel, melyeket durvára vágás után mozsárban olívaolajjal és sóval dolgoztam össze.
A zöldséges raguhoz adom a zöldborsót, összeforgatom a tésztával és egy kis csokor durvára vágott petrezselyemmel.
Tálaláskor a tészta tetejére halmozok egy maréknyi ruccolát és a zöldfűszeres garnélákat.

1 Hozzászólás

  • Ez jöhet nem csak pénteken is.

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum