medvehagymás csirkés húsvéti pite

április 18 , 2019 by: Felholany Egyéb

Az elmúlt napokban megosztottam Veletek 7 különböző sós-pite receptet. Jöjjön most a legújabb, Húsvéti verzió. Medvehagymával, tavaszias ízekkel, ibolyamező közepén. Tagadhatnám, hogy szeretem a pitét? Nem, de nem is akarom. 🙂 Praktikussága mindent visz, ízesítésének csak a fantáziánk szab határt. Tökéletes langyosan egy beszélgetős-baráti ebédhez, uzsonnához egy pohár jéghideg rosé vagy fehérbor társaságában, de remek étel akkor is, ha piknikre visszük magunkkal és az erdő, mező lágy ölén kerül elfogyasztásra. Ha tehetjük, a jéghideg bort vigyük azért oda is magunkkal! 🙂 Szép Húsvétot, kellemes készülődést és jó pihenést kívánok mindenkinek!

Hozzávalók a pitéhez:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • néhány evőkanálnyi jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 1 közepes csokor medvehagyma(10-15 szál)
  • libazsír
  • csirkemell kockázva
  • csirkemáj kockázva
  • cukkini kockázva (a cukkiniből zöldséghámozóval szép vastag szeleteket vágok és félreteszem a dekorációhoz. A maradék felkockázva kerül a töltelékbe.)
  • bébispenót
  • 2 tojás
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 7-8 dkg reszelt parmezán
  • só, borsikafű

A liszthez adom a sót, és gyors mozdulatokkal összemorzsolom a jéghideg vajjal. Hozzáadom a tojás sárgáját és ha szükséges néhány evőkanálnyi hideg vizet. Alaposan összegyúrom a tésztát és folpack-ba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem. Ez idő alatt elkészítem a tölteléket: a felaprított medvehagymát a libazsíron megfonnyasztom, hozzáadom a csirkemell kockákat és fehéredésig sütöm. Sózom és borsikafűvel szórom. Hozzáadom a csirkemáj darabokat is és  néhány perc alatt készre pirítom, szükség szerint sózom és félreteszem. A sütőt előmelegítem 175 fokra.

A tésztát kiveszem a hűtőből és fél cm vastagra nyújtom. (Lassan, óvatosan) Belefektetem a pitesütő tálba, villával megszurkodom, hogy sülés közben a levegő távozzon, ne púposodjon fel. A tésztára sütőpapírt teszek, majd sütőbabot, vagy rizst szórók a tetejére és „vakon” – még a töltelék nélkül – 13 percig sütöm a 175 fokra előmelegített sütőben. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket: összekeverem a tejszínt a tojásokkal és beleszórom a reszelt parmezánt. A tésztát kiveszem a sütőből, eltávolítom a nehezéket és jöhet az összeállítás. A tésztára kanalazom a csirkés-májas tölteléket, arra szórok 2 maréknyi bébispenótot, felöntöm a tojásos-tejszínes-sajtos keverékkel. A tetejét díszítem a félretett cukkini csíkokból font „hálóval”, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és 45-50 perc alatt a 170-175 fokos sütőben készre sütöm.

 

 

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum