Amin még én is meglepődtem. Merthogy ez igenis jó. Tekintve azt a tényt, hogy nem szeret(t)em a kovászos uborkát, ugyanis gyerekkori emlékeimben egy nagyon puha, szottyos, szúrós szagú valami volt, ami már onnantól kezdve nem volt szimpatikus és gusztusos számomra, ahogy megláttam az üvegben a zavaros vízben. Változnak az idők, telnek az évek, én meg egyre kíváncsibb vagyok. Ott motoszkált a gondolat, hogy legalább ki kellene próbálni.
Teljesen hagyományosan készítettem el, de persze ahány ház, annyi szokás…. Egy nagy szelet kenyér az üveg aljába, rá 2 kis gerezdnyi fokhagyma harmadolva, majd az alaposan megmosott, hosszában behasított uborkák, kapor, só, még egy szelet kenyér a tetejére és felöntve meleg vízzel. Lefedve meleg, de végig árnyékos helyen 3 nap alatt késznek nyilvánítottam. Nem lett agresszív az íze mint emlékeimben és harsogóan roppanós maradt. Kettőt „elkóstolgattam” és határozottan megbarátkoztam ezzel az ízvilággal. A cél viszont egy krémleves volt, melyet tapasztalat híján most nem egy régi jól bevált recept alapján készítettem el, hanem némi internetes utánaolvasás után. Az alaprecept szinte mindenhol ez volt, első kísérletre nem változtattam rajta.
Hozzávalók: (2 személyre)
7 db kicsi kovászos uborka (1 db-ot félreteszek a tálaláshoz)
2 dl kovászos uborka leve
2 dl hideg zöldségleves (mivel nem tartok itthon leveskockát, ezért a hűtőben fellelhető zöldségekből gyorsan összedobtam egy levest)
2 dl natúr joghurt
fokhagymás olívaolaj (alapból 2 apró gerezd fokhagyma, de én nem ehetek, ezért alternatíva)
Az apróra kockázott uborkát a levével, a zöldséglevessel és a joghurttal együtt alaposan összeturmixolom. (Normál esetben itt megy hozzá a lereszelt fokhagyma is.) Érdemes fogyasztás előtt egy nappal előbb elkészíteni és jól behűteni. Tálalás előtt kenyérmorzsát (szigorúan házi) pirítok serpenyőben némi fokhagymás olajon. A pohárkákba szedett hideg leves tetejére helyezek egy nagyon vékony szeletre vágott kovászos uborkát, megszórom a pirított morzsával és meglocsolom olívaolajjal.
Már készül a következő adag kovászos uborka…
0 Hozzászólás