kovászos uborka krémleves

július 19 , 2017 by: Felholany Egyéb

Amin még én is meglepődtem. Merthogy ez igenis jó. Tekintve azt a tényt, hogy nem szeret(t)em a kovászos uborkát, ugyanis gyerekkori emlékeimben egy nagyon puha, szottyos, szúrós szagú valami volt, ami már onnantól kezdve nem volt szimpatikus és gusztusos számomra, ahogy megláttam az üvegben a zavaros vízben. Változnak az idők, telnek az évek, én meg egyre kíváncsibb vagyok. Ott motoszkált a gondolat, hogy legalább ki kellene próbálni.

Teljesen hagyományosan készítettem el, de persze ahány ház, annyi szokás…. Egy nagy szelet kenyér az üveg aljába, rá 2 kis gerezdnyi fokhagyma harmadolva, majd az alaposan megmosott, hosszában behasított uborkák, kapor, só, még egy szelet kenyér a tetejére és felöntve meleg vízzel. Lefedve meleg, de végig árnyékos helyen 3 nap alatt késznek nyilvánítottam. Nem lett agresszív az íze mint emlékeimben és harsogóan roppanós maradt. Kettőt „elkóstolgattam” és határozottan megbarátkoztam ezzel az ízvilággal. A cél viszont egy krémleves volt, melyet tapasztalat híján most nem egy régi jól bevált recept alapján készítettem el, hanem némi internetes utánaolvasás után. Az alaprecept szinte mindenhol ez volt, első kísérletre nem változtattam rajta.

Hozzávalók: (2 személyre)

7 db kicsi kovászos uborka (1 db-ot félreteszek a tálaláshoz)
2 dl kovászos uborka leve
2 dl hideg zöldségleves (mivel nem tartok itthon leveskockát, ezért a hűtőben fellelhető zöldségekből gyorsan összedobtam egy levest)
2 dl natúr joghurt
fokhagymás olívaolaj (alapból 2 apró gerezd fokhagyma, de én nem ehetek, ezért alternatíva)

Az apróra kockázott uborkát a levével, a zöldséglevessel és a joghurttal együtt alaposan összeturmixolom. (Normál esetben itt megy hozzá a lereszelt fokhagyma is.) Érdemes fogyasztás előtt egy nappal előbb elkészíteni és jól behűteni. Tálalás előtt kenyérmorzsát (szigorúan házi) pirítok serpenyőben némi fokhagymás olajon. A pohárkákba szedett hideg leves tetejére helyezek egy nagyon vékony szeletre vágott kovászos uborkát, megszórom a pirított morzsával és meglocsolom olívaolajjal.

Már készül a következő adag kovászos uborka…

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum