Karácsonyi gasztroajándékok – összefoglaló

január 02 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória


Ígéretemhez híven következzen az összefoglaló az idei gasztroajándékaimról. Kimenő ajándék talán több készült mint az előző években. Bejövő… nos… mivel családtagjaimnak a konyha inkább kötelező terep mint szenvedély…. ezt a vonalat egy készlet fakanál képviselte… 🙂 Meg a fenti képen látható dió, mandula és mogyoró, mely Öcsémék kertjéből származik. 🙂

Minden évben készítek valami “karácsonyi” lekvárt. Elsőre úgy tűnt, hogy a korábban hagyományosan mindig -idén nem- készült amarettós-mandulás meggylekvár hiánya csalódást okozott, de utólag már tudom, hogy ez a diós narancslekvár és a citromlekvár is kielégítette az édesszájúak igényeit…
Az első lekvár sk. kandírozott narancshéjat is kapott, míg a második a Limoncello “melléktermékeként” készült, és a fotózásig elpárolgott…

1 l frissen facsart narancslé (kb. 2 kg narancsból)
1 kg befőzőcukor + 10 dkg
1 narancs héja
maréknyi dió

  1. A narancshéjat (fehér héja nélkül) vékony csíkokra szeletelve kb. 15 percig főzöm a 10 dkg cukorból és kb. 1 dl vízből készített cukorszirupban.
  2. A narancslevet a befőzőcukorral forrástól számított kb. 10-15 percig lassú tűzön főzöm – folyamatos kevergetés mellett.
  3. Hozzáadom a narancshéjat, apróra vágott diót és üvegekben töltöm.
  4. 5 percre fejreállítom a lezárt üvegeket és száraz dunsztban hagyom 2 napig.
  • Citromlekvár

1 kg citromhús
1 l víz
80 dkg cukor

  1. A fehér hártyáitól megszabadított citromot karikákra vágom és 1 l vízben hagyom ázni 1 éjszakát.
  2. Másnap – az áztatóvizében – felteszem főni a cukorral együtt. Kb. 30 perc főzés után botmixerrel homogenizálom, még egyszer összeforralom, üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hagyom 2 napig.



Vörösborlikőr és Limoncello

Vesta téli ruhába öltöztetett likőrje annyira tetszett, hogy az üvegek az alábbi csomagolásban érkeztek a címzettjeikhez:

2 x7 dl száraz, nagyon jó minőségű vörösbor
2 x 50 dkg cukor (eredetileg 72 dkg / 1 adag)
2 x 1 tk. vaníliás cukor (házi)
2 x 25 g cherry-brandy aroma
2 x 3 dl fehér rum

  1. A bort a cukorral, vaníliás cukorral és az aromával egy tálban addig keverem, amíg a cukor elolvad.
  2. Hozzáadom a rumot, üvegekbe töltöm és száraz hűvös helyen 3-4 hétig érlelem. (Időnként összerázom az üveget.)

Limoncello

8 nagy citrom + 1

1 l vodka

11,4 dl víz

57 dkg cukor

A citromokat vékonyan (a fehér héja nélkül) meghámozom és a vodkába dobva 2-3-4 hétre hűtőbe teszem. Időnként összerázogatom. Amikor már szép citromsárga és aromás lesz a vodka, a cukorból és vízből szirupot főzök, kihűtöm és egy citrom levével együtt a vodkához szűrve üvegekbe töltöm.

  • Aszaltszilva likőr (Stahl J.)

40 dkg aszalt szilva
40 dkg méz
4 rúd fahéj
1 rúd vanília
5 dl vodka

  1. Egy kb. 1,5 literes befőttesüvegbe rétegezem a szilvát 20 dkg mézzel. Hozzáadom a fahéjat és félbevágott vaníliát is.
  2. A gyümölcsöt felöntöm a vodkával, összerázom és hűtőben hagyom összeérni 1-1,5 hétig. (Időnként összerázogatom.)
  3. A maradék 20 dkg mézet összeforralom 2,5 dl vízzel, majd amikor kihűlt ráöntöm a szilvára és gézlapon átszűrve üvegekbe töltöm.

(Az erősen ittas szilvát – a lentebb található – bonbonokhoz használtam fel.)

  • Narancsos karamellszirup (NL Konyha – 2009. november)

5 dl frissen facsart narancslé

50 dkg cukor

szegfűszeg, borókabogyó, ánizs, egész fahéj

  1. A cukrot világosra karamellizálom.
  2. Óvatosan felöntöm a narancslével, sziruppá főzöm.
  3. Hozzáadom a fűszereket és állandóan kevergetve tovább főzöm.
  4. A tűzről levéve hagyom kihűlni, majd leszűrve üvegekbe töltöm.

Gyümölcsös teákhoz méz helyett édesítőként – engem levett a lábamról… 🙂

  • Vanília kivonat

7 dl vodka (ennek a célnak a legolcsóbb is megfelel…)

5-6 rúd vanília (legjobb a Szepyke féle…)

A vaníliát félbevágva az üvegekbe dobom. Időnként összerázogatva állni hagyom. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az aroma.


Bonbonok minden formában, ízben, kilónyi mennyiségben….

Aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva, füge, datolya, áfonya, stb…), marcipán (kívül és/vagy belül), min. 70%-os étcsoki és sok-sok türelem… 🙂

Házilag öntött étcsoki korong fehércsokival márványozva, kandírozott naranccsal díszítve és birsalmasajt csillagok étcsokiba mártva.

És ami az ajándék kekszesdobozokba (is) került:

  • Sárgabarackos marcipános süti (Egy tészta – 50 keksz)

20 dkg liszt
7 dkg barnacukor
csipet só
1 egész tojás
10 dkg hideg vaj
10 dkg natúr marcipánmassza
15 dkg aszalt sárgabarack

  1. A sütőt előmelegítem 160 fokra.
  2. A lisztből, sóból, cukorból, tojásból és vajból tésztát gyúrok. Hozzáreszelem a marcipánt és belekeverem az apróra vágott aszalt gyümölcsöt.
  3. Kézzel diónyi gombócokat formálok és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket egymástól néhány centi távolságra.
  4. Kb. 10 percig sütöm.
  • Mandulás angyalszem

30 dkg liszt
10 dkg őrölt mandula
10 dkg porcukor
1 tk. vaníliás cukor (házi)
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
20 dkg vaj
bodzalekvár

  1. A sütőt előmelegítem 170 fokra.
  2. A lisztet összekeverem a mandulával, cukorral, vaníliás cukorral, sóval, hozzáreszelem a citrom héját, valamint hozzáadom a tojások sárgáját és a vajat. Összegyúrom és kb. 30 percre hűtőbe teszem.
  3. A tésztából diónyi golyókat formázok, közepébe az ujjammal, vagy egy vastag fakanállal lyukat készítek, megtöltöm a lekvárral és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 percig sütöm.

Legközelebb a lekvárt csak a sülési idő utolsó perceiben töltöm bele, mert a tésztából kifolyva percek alatt szénné égve tette tönkre a sütim harmadát…

(Ezzel a recepttel több blogon is találkoztam, de hogy ez kinek a receptje, arra már sajnos nem emlékszem…)

Áfonyás zabpelyhes keksz

A recept az oldalamon itt található.

Mézes

Ezt nagyon szégyenlem, de mivel 1,5 napom volt a sütésre-főzésre, Tante Fanny… viszont messze magasan az elvárton felül teljesített ízvilágában. Jövőre azért inkább saját lesz… 🙂


Készült még gyömbéres gyümölcskenyér Trinity receptje alapján – az eredeti itt -, ami nagyon finom lett. Nálam marcipános bevonót kapott, de változtatás nélkül készítettem el és tökéletesen működött! Köszönet a remek receptért, nagy sikert aratott a süti! 🙂

18 Hozzászólás

  • Szép kis termés 🙂 Jaa és boldog új évet!

  • Jesszus, de jó lehet a Te családtagodnak lenni! 🙂
    Ínycsiklandó a felhozatal! És bőséges… Irigykedem arra, aki kapta! 😀

  • Nekem is az jutott eszembe, szerencsés a család, hogy ennyire szorgalmas vagy! Hány munkaórád volt ebben, nem számoltad??? Nem akármilyen teljesítmény…..

    Örülök, hogy tetszett a gyümölcskenyér!!!

  • Húúha! Nem csodálom, hogy nem volt időd bejegyzést írni. Nagyon ügyes vagy, de most már irány a felhők!?:) Konyhából is megárt a sok:)

  • Ez tényleg szép munka volt, a jövő évi ajándékozáshoz kaptam is ötleteket. Én is gasztro- és házigyártású ajándékokkal leptem meg szeretteimet, amiknek nagy sikerük volt!
    A csomagocskáimat hamarosan bemutatom én is a blogomon.

  • Gratulálok az ötletekhez és a kivitelezéshez! 🙂

  • Huha nem semmi micsoda mennyiseg! De jol jartak, akik kaptak! 🙂 biztosan kiprobalok par dolgot, koszi az otleteket!

  • Gurítottam neked körkérdést, ha akarod 🙂
    http://vesta007.blogspot.com/2010/01/ot-jelenlegi-kedvenc-filmjelenet-nezzuk.html

  • Ott van benne az amilyen én kaptam!:))))

    Nagyon boldog új évet neked, minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd!
    És köszönöm az ajándékot mégegyszer!:)))

    Jah, és nem kicsit voltál termékeny, ahhoz képest, hogy dolgoztál végig! Nagyon ügyes vagy, gratulálok!:)))

  • Reni,
    nem volt ez olyan sok, és már elkopott mind… 🙂 Boldog Új Évet kívánok Neked is!

    Flat Cat,
    igen, úgy tűnt hogy örültek neki! 🙂

  • Trinity,
    a gyümölcskenyér egyenesen mennyei volt! A friss gyömbér nagyon megdobta, telepakoltam sok finom aszalmánnyal… mindenki abból vett először… 🙂
    Sok munkaóra volt az elkészítésükkel, de próbáltam jó előre beosztani. Aztán a végére mégis megcsúsztam. De elkészült minden! 🙂

  • Sofia,
    köszönöm! Igen, ahogy végre kitavaszodik, megyek a felhők fölé….:))

  • Bodzazsuzsa,
    köszönöm szépen! Kíváncsian várom a Te beszámolódat! 🙂

  • Thrini,
    Delish,
    köszönöm! Örülök, ha találtok kedvetekre valót köztük! :)) Boldog Új Évet kívánok Nektek is!

  • Vesta,
    köszönöm szépen, örömmel, csak kérek szépen egy kis időt…! :))

  • Köszönöm szépen Szepyke!
    Pontos időbeosztással készültem, de mégis "összeestem" 24.-re… 🙁
    Aztán meg 31.-re is…. 🙁 És még január első napjaiban is (tavalyi) karácsonyi ajándékokat gyártottam… :o) Majd az idén máshogy lesz! 🙂

  • Hű, ez nagyon szép sorozat. Tényleg nem csoda, hogy nem maradt időd blogolni. Karácsony előtt nálunk is három napig nonstop ment a sütő… 🙂 De hát a Karácsony már csak ilyen.

  • Szia Ági!
    Köszönöm szépen! 🙂
    Azért egyvalamit még kihagytam a felsorolásból…:))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top