Elfeledett kincs a lekváros fiók mélyéről. Egy üveg saját készítésű bodzabogyó lekvár, pilisi bodzabogyóból. Dupla élvezet. 🙂
Ízében remekül passzol a csokis, kakaós édességekhez, ma egy mindenmentes palacsintát álmodtam hozzá. Természetesen glutén- és laktózmentesen, a lekvár cukortartalmát leszámítva nincs benne semmi egyéb hozzáadott cukor. Na jó, 1 tábla étcsoki…. de az elkerülhetetlen volt a csokiöntethez! 😉
Kell jobb egy ilyen esős-borongós vasárnap délutáni desszertnél?
Hozzávalók: 12 db palacsintához
5 dkg mandulaliszt
2 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
3 dkg kókuszreszelék
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
2 egész tojás
GM tej vagy gabonatej (kb. 1,5-2 dl)
0,5 dl szénsavas ásványvíz
A csokiöntethez:
1 tábla jó minőségű mindenmentes étcsoki
6 dkg LM vaj
5 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
2 dl LM tejszín vagy kókuszkrém – szobahőmérsékletű!
(ízlés szerint extra édesítő, én nem használtam mert szeretem a keserűcsoki ízét.)
Bodzabogyó- vagy más piros színű savanykás lekvár.
A palacsintatészta hozzávalóit habverővel alaposan összekeverem. A tejet csak fokozatosan adom hozzá és annyit, amitől egy sűrűbb palacsintatésztát kapunk a hagyományosnál. Ha túl híg, mandulaliszttel sűríthetünk rajta. Lényeg, hogy a massza a forró serpenyőben nem folyik, kanállal egyengetjük el.
Mindkét oldalát néhány perc alatt átsütöm.
Forró vízgőz fölött megolvasztom a csokit és a vajat. Ha kész, a gőzről levéve hozzászitálom a kakaóport és simára keverem a tejszínnel vagy kókuszkrémmel.
Tálaláskor egy kanálnyi lekvárt teszek a tányérra, rá egy szelet palacsinta, ismét lekvár, majd palacsinta, lekvár és csokiöntet. 🙂
0 Hozzászólás