Nem találtam fel a spanyolviaszt. Biztos vagyok benne, hogy sokan készítik GM kenyerüket ilyen módon, én a nem GM kenyeremet sütöm legalább 10 éve ezzel a dagasztás nélküli, hosszú kelesztési idejű módszerrel, ha nincs időm/kedvem túl sokat áldozni a témára. Rövidítve: DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér). Nincs ezen mit ragozni, működik fehér liszttel, teljes kiőrlésű liszttel, tönköly liszttel, zabliszttel, rozsliszttel.
Kíváncsi voltam, hogy működik-e gluténmentes liszttel is. Jelentem, igen!!! Szerencsére nekem nincs rá szükségem, de az ismeretségi körömben vannak többen, akik GM diétán vannak és gondot okoz nekik a kenyérsütés. Az Ő kedvükre tettem egy próbát ezzel a sok időt nem igénylő elkészítési móddal.
Teszt üzemmódra kapcsoltam, teljesen megegyező módon, mennyiségben, időben, dagasztás nélkül készítettem két gyökérkenyeret. Az elsőt Schär Mix B Bread mix lisztből, a másikat fele-fele arányban búzaliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt keverékéből. Kb. 5-6 percet igényelt az életemből az előkészítése, 22 órán át hagytam kelni szobahőmérsékleten és megsütöttem. (Este bekeverjük, következő este süthető.)
Igen, tudom, egymás mellé fektettem őket a fotózás kedvéért, amit soha nem tennék, ha nem magamnak sütöm. 🙂
Hozzávalók:
GM változat:
20 dkg Schär Mix B Bread liszt
2 dl víz
1 tk szárított élesztő
1 tk. só
NEM GM változat / Tönkölylisztes gyökérkenyér
10 dkg fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl víz
1 tk. szárított élesztő
1 tk. só
A lisztet, élesztőt és sót összekeverem, hozzáöntöm a vizet és fakanállal összedolgozom. Nokedli állagú tésztát kapok és csak addig keverem, amíg nem lesznek benne lisztcsomók. Konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten hagyom állni 16-22 órát.
Ezután így néz ki a megkelt tészta:
A tálban, pici lisztes szórással átdagasztom, hajtogatom, majd kézzel téglalap alakúra formázom, többször megtekerem és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem.
220-225 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 40 perc alatt készre sütöm.
Ilyen a tönkölylisztes változat:
0 Hozzászólás