Gluténmentes Dagasztás Nélküli Kenyér (DNK)

január 22 , 2017 by: Felholany Egyéb kategória

Nem találtam fel a spanyolviaszt. Biztos vagyok benne, hogy sokan készítik GM kenyerüket ilyen módon, én a nem GM kenyeremet sütöm legalább 10 éve ezzel a dagasztás nélküli, hosszú kelesztési idejű módszerrel, ha nincs időm/kedvem túl sokat áldozni a témára. Rövidítve: DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér). Nincs ezen mit ragozni, működik fehér liszttel, teljes kiőrlésű liszttel, tönköly liszttel, zabliszttel, rozsliszttel.
Kíváncsi voltam, hogy működik-e gluténmentes liszttel is. Jelentem, igen!!! Szerencsére nekem nincs rá szükségem, de az ismeretségi körömben vannak többen, akik GM diétán vannak és gondot okoz nekik a kenyérsütés. Az Ő kedvükre tettem egy próbát ezzel a sok időt nem igénylő elkészítési móddal.
Teszt üzemmódra kapcsoltam, teljesen megegyező módon, mennyiségben, időben, dagasztás nélkül készítettem két gyökérkenyeret. Az elsőt Schär Mix B Bread mix lisztből, a másikat fele-fele arányban búzaliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt keverékéből. Kb. 5-6 percet igényelt az életemből az előkészítése, 22 órán át hagytam kelni szobahőmérsékleten és megsütöttem. (Este bekeverjük, következő este süthető.)
Igen, tudom, egymás mellé fektettem őket a fotózás kedvéért, amit soha nem tennék, ha nem magamnak sütöm. 🙂
Hozzávalók:
GM változat:
20 dkg Schär Mix B Bread liszt
2 dl víz
1 tk szárított élesztő
1 tk. só
NEM GM változat / Tönkölylisztes gyökérkenyér
10 dkg fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl víz
1 tk. szárított élesztő
1 tk. só
A lisztet, élesztőt és sót összekeverem, hozzáöntöm a vizet és fakanállal összedolgozom. Nokedli állagú tésztát kapok és csak addig keverem, amíg nem lesznek benne lisztcsomók. Konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten hagyom állni 16-22 órát. 
Ezután így néz ki a megkelt tészta:

A tálban, pici lisztes szórással átdagasztom, hajtogatom, majd kézzel téglalap alakúra formázom, többször megtekerem és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem.

220-225 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 40 perc alatt készre sütöm.

Ilyen a tönkölylisztes változat:

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top