Kihasználva, hogy reggel hétágra sütött a nap, egy hirtelen elhatározással túrát terveztünk a Pilisbe. Valami laktató reggelire volt szükség, hogy kibírjuk estig. Ilyenkor általában egy kiadós palacsinta a megoldás, ám mivel ma az édes verzió szóba sem jött, alaposan átalakítottam Flat Cat egyik palacsintareceptjét, és beleraktam a Lilla ötlete alapján készített (sokadik adag) pácolt feta maradékát.
A túra nagyon jó volt, csodás időben, térdig sárosan, közel egy kilónyi illatos sárga rókagombával gazdagabban tértem haza. 🙂 Hamarosan gombás receptek jönnek!
Majd mielőtt elfelejteném hogyan is készítettem a palacsintát, gyorsan beírom ide, mert ezt meg kell ismételni… 🙂
- Hozzávalók: (2 személyre)
6 dkg liszt
4 dkg burgonyapehely
1 dl tej
1 dl tejszín
2 egész tojás
2 dkg vaj
4 evőkanál pácolt feta
3 evőkanál pirított napraforgómag
só
bors
A zöldfűszeres joghurthoz:
sűrű joghurt (én házilag kicsöpögtetett joghurtot használtam)
zöldfűszerek (most petrezselyem és bazsalikom apróra vágva)
só
bors
- A tojások sárgáját a tejjel, tejszínnel, olvasztott vajjal, liszttel és burgonyapehellyel kikeverem. Hozzáadom a fetát, napraforgómagot, ízlés szerint sózom és borsozom.
- A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a masszába.
- Felforrósított serpenyőbe evőkanálnyi masszát kanalazok és mindkét oldalát pirosra sütöm.
- Krémes-zöldfűszeres joghurttal rétegezve tálalom.
Pácolt feta
- Hozzávalók:
20 dkg feta
olaj (olíva és napraforgó 1:1 arányban)
1-1 kiskanálnyi szárított zöldfűszer: bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű
színes bors mozsárban megtörve
chili paprika apróra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
néhány szem zöld és fekete olívabogyó
A fetát felkockázom és egy jól záródó üvegbe töltöm. Rászórom a fűszereket, felöntöm olajjal, óvatosan összeforgatom, hogy a fűszer mindenhol átjárja. 2-3 nap után használható, de minél tovább pácolódik annál aromásabb lesz. A fűszeres olaj tökéletes zöldsalátákhoz.
Csodás ez a pácolt feta!
by Ildy szeptember 9, 2010 at 07 : 27Én már megint éhes lettem…lehet nem kellene este recepteket nézegetnem 🙂 … Nagyon guszta!
by Mézigörl szeptember 9, 2010 at 07 : 58Nem vagyok irígy, de a rókagombát kár volt említeni :))))
A palacsintára már nem is mondok semmit:)
by trendo szeptember 9, 2010 at 09 : 54Nagyon tetszik a palacsintád! A rókagomba miatt én is irigykedek 🙂
by lúdanyó szeptember 9, 2010 at 04 : 24Gyönyörű
by Bianka szeptember 9, 2010 at 06 : 59Ildy,
ha még nem próbáltad, akkor nagyon ajánlom! 🙂
Mézigörl,
akár egy késői vacsora is lehet belőle… ;o) Köszi!
Trendo,
a palacsinta már a múlté, de rókagombát még talán tudsz szedni! :))
Lúdanyó,
köszönöm szépen! 🙂
Ha érdekel, szívesen adok koordinátákat a lelőhelyéhez! Állítólag hamarosan újabb eső jön…
Bianka,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 18köszönöm szépen! 🙂