Esti Gyors… Tökfőzelék kapros halvagdalttal

május 28 , 2014 by: Felholany Egyéb

Tök kaporral, vagy kapor tökkel? Én nagyon szeretem. Nem tudom ki hogy van vele, nekem sosem elég az a kapormennyiség amit a gyalult tökhöz csomagolni szoktak… De vágott virághoz is kötöttem már csokorba… 🙂
Le sem írom a tökfőzelék receptjét, szerintem mindenkinek van egy jó receptje, de ha valaki kéri, örömmel megosztom az én paleo változatomat.
Amíg a tökfőzelék elkészül, összedobható a halvagdalt is.

 Halvagdalt az alábbiak szerint:

30 dkg harcsafilé
3 szál újhagyma
1 pici fej vagy fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kis csokor kapor
1 nagy csokor petrezselyem
1-2 ek. zsemlemorzsa
só, bors

Kicsit feldarabolom az első három hozzávalót és a fokhagymával együtt aprítógépben megpörgetem. Hozzáadom a tojásokat, zöldfűszereket, sózom, borsozom és ha nagyon lágy hozzákeverek némi zsemlemorzsát. Ha túl kemény a massza akkor még egy tojást…
Serpenyőben kevés olívaolajat forrósítok, vizes kézzel gombócokat formázok a halmasszából, kicsit ellapítom és a serpenyőbe enyhén belenyomva mindkét oldalát 2-2 percig sütöm.

6 Hozzászólás

  • Rita, ez mennyei! Imádon a kapros tököt. Halvagdaltat azonban még sosem csináltam mellé:))

  • Szia Rita,

    engem érdekelne az a paleos tökfőzelék recepted 😉

    Köszi előre is,
    P

  • Szia Petra! Nálam attól lesz paleo egy főzelék, hogy nem készítek hozzá lisztes, tejes, tejfölös habarásokat stb…. hanem a saját anyagával sűrítem be őket egy botmixer segítségével. Kiveszek 2-3 merőkanálnyit, botmixerrel pürésítem és visszaöntöm az alaphoz. Ahogyan én készítem:
    pici olajon, zsiradékon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. Megszórom 1 mokkáskanálnyi pirospaprikával, rádobom a gyalult tököt, sózom, megszórom sok kaporral és készre főzöm. Amikor a tök már elég puha, kiveszek néhány merőkanálnyit és pürésítem. Paleo változatban tejföl nélkül, sima változatban tejföllel. Semmi varázslat, nem követek paleo étrendet. A tökfőzelék egyébként is viszonylag sűrűre fő, inkább a krémesebb állag eléréséhez jó ez a pürésítés… 🙂

  • Szia Zsuzsa! Esetleg azóta már ki is próbáltad….? 😉 Nekem nagyon bejött! 🙂

  • Szia én szeretném elkérni a tökfőzelék receptjét 🙂

    • Kedves Barbara! Ha paleo módra készítem, akkor teljesen liszt és tejtermékmentesen készül. Pici liba vagy kacsazsíron üvegesre pirítom a hagymát, majd megy rá a gyalult tök, só és egy nagy csokor kapor fele. Én általában „fehéren”, pirospaprika nélkül készítem, de ha teszel bele, akkor a hagymára tedd, pont mielőtt rádobod a tököt. Fedő alatt puhára párolom. Sűríteni önmagával sűrítem, adok hozzá pici sűrű kókuszkrémet és botmixerrel néhágyszor belemixelek a főzelékbe. Éppen csak párszor, hogy ne az egész főzelék legyen „püré”. Ilyenkor megy bele a kapor másik felé, pár percig rottyantom és már kész is. 🙂
      Ha hagyományos módon készül, akkor tejfölös-keményítős habarással sűrítem a végén. 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum