szép „libás” hétvégét kívánok mindenkinek!

november 09 , 2018 by: Felholany

Márton nap és borfesztivál? Akkor irány a Gellért! 🙂

Centenáriumi Márton napi Borfesztivál a Gellértben

Novemberben ismét vár a főváros legizgalmasabb Márton napi programja Danubius Hotel Gellértben!

2018-ban a borfesztivál az ország ikonikus szállodájának százéves születésnapját ünnepli, amikor a közkedvelt és izgalmas borünnep élettel tölti meg a történelmi színfalakat és a fesztiválozók a kiváló borok korlátlan kóstolása mellett élvezhetik a lélegzetelállító helyszíneket, mintegy 3.000 m2-en.

A nyolcadik Márton napi Borfesztivál gasztro-programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butiksörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf, méghozzá Palágyi Eszter készíti a prémium kategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását és a Száz liba egy sorban Márton napi Sunday Brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket.

A híres szálloda összes termében itt lesznek ismét Magyarország legkiválóbb borászatai, korlátlanul kóstolhatunk több száz féle bort és minőségi pálinkát. Lesz libastand, Budapest válogatott gasztro helyei, cool koncertek a Gellért Fürdőcsarnokban, ahol pénteken fellép az Anna and the Barbies és szombaton a Maszkura és a Tücsökraj.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator lesz Szentendrén a Skanzenban.

A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

A Skanzen kétnapos Szent Márton-fesztiválja gondoskodik arról, hogy a látogatók elkerüljék ezt a fenyegetést: a fogadóban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi, a sült alma, a tök, az illatos sült gesztenye. Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban családi pincészetek egész sora kínálja kézműves újborait.  Miközben a minőségi nedűk kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők, a közönségnek bőven van része muzsikában, népmesében, néptáncban.

A tollfosztóban a látogatók a finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, és részük lehet a szántóföldi munkák lezárulását követő kedélyes hangulatban. Miközben jár a kezük, az asszonyok a nyelvüket sem pihentetik, hanem kacagtató történetekkel, tréfás dalokkal szórakoztatják a munkálkodókat.

A gyermekek az őszhöz és a libához kapcsolódó kézműves foglalkozásokon élhetik ki alkotóvágyukat, az izgalmas mesterségbemutatók pedig a felnőttek számára is sok érdekességgel szolgálnak.

Márton-napi fesztiválunk idén is a bor és a gasztronómia körül forog a paraszti évet lezáró vigasság jegyében. A családokat nép- és világzenei koncertek, bábszínház, kézműves programok, rengeteg játék és az őszi-téli társas munkákat felelevenítő programok sokasága várja. A bor szerelmesei családi pincészetek borait kóstolhatják végig, és irodalmi borkóstolón is részt vehetnek. A Márton-napi népszokásokat, az őszi hálaadó bálok hangulatát a Lajta néptáncegyüttes eleveníti fel.

További részleteket a Szentendrei Skanzen honlapján olvashattok.

Konyhatündéreknek, otthon libás ételt készítőknek ajánlom az én narancsos-borsos sült libamellemet hagymás törtburgonyán, sült almával! Receptet a képre kattintva találtok! 😉

+ 1 Bonus programajánló azoknak, akiket inkább az esküvő tart lázban és vigyáznak az alakjukra, hogy az álomruha tökéletes legyen rajtuk! 🙂

Akik esküvőre készülnek, nekik lehet fontos és érdekes az Esküvő kiállítás a Hungexpo területén, ahol akár a nászutat is megnyerhetik! A 400 kiállító minden igényre felkészült, szebbnél szebb ruhakölteményekkel, cipőkkel, kiegészítőkkel, virágcsokrokkal, pazar ékszerekkel készülnek, legyen az akár egy konzervatív, elegáns, vagy akár egy luxuskivitelű esküvő megszervezése. Mindenki találni fog ízlésének és elképzelésének megfelelő dolgokat! Természetesen lesznek divatbemutatók, esküvő iskola és pazar nyeremények.

Szép hétvégét mindenkinek!

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum