cukkini-padlizsán gratin

március 10 , 2019 by: Felholany Egyéb

Gratin, avagy csőben sütött étel, melynek hozzávalója lehet bármilyen zöldség: burgonya, sárgarépa, cukkini, padlizsán, stb. A zöldségeket vékonyra szeletelve egymásra rétegezem és egy krémes mártással “nyakon öntve”, reszelt sajttal megszórva aranybarnára, ropogósra sütöm. A sajt abban segít, hogy a zöldségek ne száradjanak ki és a mártásnál sem spórolok a zsírdús tejföl és tejszín keverékével. 🙂 Én általában burgonyából készítem ezt az ételt, ami akár köretként, akár főfogásként is megállja a helyét, most viszont hajszálvékonyra szeletelt padlizsán és cukkini lett a főszereplő. Ha lett volna medvehagymám, fokhagyma helyett azt tettem volna bele apróra vágva, de bátran kísérletezhetünk más zöldfűszerekkel is, elrontani nem fogja az ételt.

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 2 kisebb cukkini
  • só, borsikafű
  • 2 egész tojás
  • 1 kis pohár zsírdús tejföl
  • 2 dl zsírdús tejszín
  • 1 dl tej
  • szerecsendió
  • 1 kis gerezd fokhagyma (vagy 5-6 medvehagyma levél apróra vágva)
  • 1 kis csokor petrezselyem rusztikusra (ollóval) szeletelve
  • 8 dkg reszelt sajt

A sütőt előmelegítem 175 fokra. A cukkinit és padlizsánt nagyon vékonyra szeletelem, sózom, megszórom borsikafűvel és állni hagyom. Összekeverem a tojást a tejföllel, tejszínnel és tejjel. Hozzáreszelek egy gondolatnyi szerecsendiót és egy gerezd fokhagymát. Belekeverem a nagyjából felaprított petrezselymet. A zöldségszeleteket egy kivajazott sütőformába rétegezem, leöntöm a tojásos-tejszínes mártással, megszórom a reszelt sajttal és az előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, majd végül grill fokozaton 2-3 perc alatt a tetejét ropogósra sütöm.

 

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top