Hamarosan jön a lekvárfőzés szezonja, érdemes átnézni a maradékot a friss befőzés előtt. Mivel én tavaly nyáron nem voltam itthon, nem is főztem semmilyen lekvárt, így a tavaly előtti lekvárkészletemet „ritkítottam” meg ezzel a gyors édességgel. Egy üveg eperlekvár lett az áldozat. Készülhet bármilyen piros-savanykás lekvárral, szederlekvárral, de akár sárgabaracklekvárral is. A plusz gyümölcs is […]
lekvár
Crostata vörösborral
május 07 , 2012by Felholany
Karácsonyi gasztroajándékok – összefoglaló
január 02 , 2010by Felholany
Ígéretemhez híven következzen az összefoglaló az idei gasztroajándékaimról. Kimenő ajándék talán több készült mint az előző években. Bejövő… nos… mivel családtagjaimnak a konyha inkább kötelező terep mint szenvedély…. ezt a vonalat egy készlet fakanál képviselte… 🙂 Meg a fenti képen látható dió, mandula és mogyoró, mely Öcsémék kertjéből származik. 🙂 Minden évben készítek valami „karácsonyi” […]
Bodzalekvár – Lekvárbefőző poszt 3.
augusztus 02 , 2009by Felholany
Bodzalekvárral még nem próbálkoztam, de a virágából többször főztem már szörpöt. Igazából még soha nem ettem bodzalekvárt sem, de gondoltam megér egy próbálkozást. Elvétve már találtam a szmogmentes „lelőhelyemen” érettet, ezért próbafőzést tartottam. Kicsit macerás dolog, mert passzírozni kell, és mindent megfog, de a végeredmény nagyon finom lett. Mesés borvörös színű, pikáns lekvár, ezért majd […]
Málna-sárgadinnye lekvár – Lekvárbefőző poszt 2.
augusztus 02 , 2009by Felholany
Ebből a lekvárból kis adag készült, alapvetően a „maradékok” felhasználásával. 1/2 kg málna kiegészítéseképpen jött a sárgadinnye, és meglepetésemre igen finom lett. Jövőre biztosan többet készítek. Hozzávalók: 50 dkg málna 1 kg sárgadinnye felkockázva 40 dkg 3:1 befőzőcukor A málnát a felkockázott sárgadinnyével és a befőzőcukorral összeforralom. Botmixerrel egy részét pépesítem. Üvegekbe töltöm, 10 percre […]
Sárgabarack lekvár – Lekvárbefőző poszt 1.
augusztus 02 , 2009by Felholany
Rendesen elmaradtam a lekvárok közzétételével, de az elmúlt két hétben a szabadságom alatt nem igazán foglalatoskodtam sem a számítógépemmel, sem a fakanalam forgatásával… Most visszatérek, és először közzéteszem a több hetes lemaradásomat. Régi receptem felhasználásával és egy picit más irányba terelgetésével kreáltam az idei sárgabarack lekvárokat. 6 különböző üveg készült, de az alaprecept ez volt: […]
A nyár első ízei
május 23 , 2009by Felholany
Hosszú volt a tél, hideg és színtelen. Nem szeretem a szürkeséget. Nincsenek színek, nincsenek napsütötte ízek. Kedvenc könyvem újra-újraolvasásával vártam a fényt, az első piros epreket, a piaci csatangolásokat, a zöldségek illatát, és végre itt van! A vitaminhiányos tél után boldogan vetettem bele magam az eperülteténybe, teleszedve kosárkáimat a zamatos-, illatos-, mámorító eperszemekkel. Nem! Nem […]
Legutóbbi hozzászólások