kenyér

Ismét beköszöntött az az időszak, amikor jólesik bekapcsolni a sütőt és édes süteményt sütni ilyen borongós, erősen őszbe hajló, esős időszakban, mert “megédesíti” a lakást, boldogsággal tölt fel. (De most szó sincs édességről.) Határozottan jó érzés kelt tésztát készíteni, dagasztani – bevallom, hogy én nyáron nem is szoktam ellenben azzal, hogy híresen nagy kenyérfogyasztó vagyok […]

Elvesztem Olaszország “bugyraiban”, mind utazásilag, mind gasztronómiailag. Gyanítom, hogy annak idején a gólya GPS berendezése elromolhatott, ezért landoltunk egy másik országban. Nem mintha itt nem érezném jól magam, sőt! De igazán feltöltődni mégiscsak ott tudok. Imádom a dallamos nyelvet, imádom, ahogy az olaszok tudnak élni, szeretni és enni. LA DOLCE VITA. Itt nem (csak) az […]

Nem találtam fel a spanyolviaszt. Biztos vagyok benne, hogy sokan készítik GM kenyerüket ilyen módon, én a nem GM kenyeremet sütöm legalább 10 éve ezzel a dagasztás nélküli, hosszú kelesztési idejű módszerrel, ha nincs időm/kedvem túl sokat áldozni a témára. Rövidítve: DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér). Nincs ezen mit ragozni, működik fehér liszttel, teljes kiőrlésű liszttel, […]

Bajor rozscipó (bio)

november 26 , 2016by Felholany

Egy kis nosztalgia. Ez a bejegyzés most talán kicsit szűkebb körhöz szól. Ausztriából kaptam néhány csomag “Bio Roggen-Sauerteig flüssig” alapanyagot kipróbálásra bio rozsliszttel együtt. Nem vagyok híve semmiféle “zacskós, konyhakész” hozzávalónak, de mivel 1 éve állt a hűtőben és lassan lejárt szavatosságúként nyugalmazhattam volna, esélyt kapott. A recept a csomagról, ha csak halványan is, de […]

Filmnézős őszi délutánok kedves nasija. Egy falatra befér, nem kell harapni, nem morzsálódik, viszont nagyon eteti magát. Az első tepsi fele még langyosan elfogyott, szerencsére nem lett gond belőle… 🙂 Több féle verzión gondolkodtam, szóba jött a túrós, burgonyás és tepertős is hajtogatott verzióban, de végül egy egyszerű “lusta” elkészítésű tökmagos pogácsa lett belőle Limara […]

Az ünnep magyar, a kenyér indiai, a töltelék olaszos, enyhén arabos ízvilággal. 3 hét olasz kenyér majszolása után erős váltással egy kenyérsütő tanfolyamon találtam magam Hémanginál. 5 féle indiai kenyeret sütöttünk, nekem a Bathura lett a kedvencem. Kicsit hasonlít a mi lángosunkhoz, hiszen ez is olajban sül. Ha jól csináltuk, akkor a közepe üres lesz, […]

Önszántamból – nem divathóbortból-, de nyomós okkal úgy döntöttem néhány hete, hogy adok egy esélyt a duplán mentes étkezésnek. Miután az ájurvédikus étkezéssel egészen jó sikereket értem el egészségem jobbá tételében, ezen felbuzdulva belefogtam a nehezebb útba… Tavaly májusban már felmerült a glutén- és laktózmentes étkezés ötlete, de nagy ívben megköszönve, hogy le kelljen mondanom […]

Rachel Allen és Limara után szabadon… 🙂 Amikor a “lustaság” győz és inkább sütök egy kenyeret minthogy lesétáljak a boltba (50 méter) mert elfelejtettem venni… Igazi sikerélmény ez a kenyér, dagasztás nélkül 1,5 órán belül (!) asztalra tehető. Olyan egészséges fajta, bár én rajongok a “kevésbé egészséges” ropogós fehér kenyérért is, de most egy kicsit […]

Caponatát enni nem csak nyáron lehet, de nekem ez valahogy mégis egy tipikus nyári étel. Olyan hamar és hirtelen ért véget az idei nyár, hogy elmélkedni sem nagyon jutott idő arra, hogy mi is történt a nyár folyamán. Nem vagyok negatív, mert az őszt is szeretem, már amennyiben süt a nap… 🙂 Vasárnap ezzel a […]

Régi recept, talán már az unalomig elcsépelt, ám szerintem megunhatatlan. Az egyszerűsége, a jól variálhatósága, a ropogós-vastag héja… mindegyik ok önmagában is elég ahhoz, hogy legalább egyszer kipróbáljuk. Sofia kérdezte valamikor, hogy milyen a kenyér állaga, hogyan tudom formázni. Igazából a forma maga adja a végső kinézetet azzal, hogy általában magas falú. Legyen az jénai […]

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla chia colitis colitis diéta csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli előétel esti gyors fagyi feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fúziós főétel fűszer fűszernövény gabona gasztroprogram gluténmentes gondolat gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia kókuszvirágcukor könyv köret laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló nyaralás nyár olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli rizottó rizs rozmaring rozscipó rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga szarvasgomba szendvics szeretet szilva szingli színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült tavasz tea természetfotó tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás

Archívum

scroll to top