Bazsalikomos-spenótos tésztában sült ricottás-cukkinis pite

július 20 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Imádom ezeket a hónapokat, dömping van zöldség- és gyümölcskínálatban egyaránt, én pedig nem tudok nemet parancsolni magamnak a zöldségesnél. Piacra hetek óta nem jutottam ki, de néhány hét múlva egy hosszabb (hosszú) szabadság alatt lesz lehetőségem minden lemaradásomat pótolni. 🙂
A tavalyi lehetőségekhez képest idén már gond nélkül lehet találni sárga színű cukkinit is a polcokon, és bár ízében nem különbözik (legalábbis szerintem nem) zöld társaitól, színével jól feldobható egy egyszerű étel, mint ez a ricottás pite. Szerettem volna a pite tésztáját is „színesebbé” tenni friss bazsalikomlevéllel, de egy jó nagy maréknyi sem bizonyult elégnek (szerintem) ahhoz, hogy a sütés után is látványos zöld színe maradjon, így a végén még spenótport gyúrtam a tésztához. Színében és illatában is azt kaptam, amit vártam.

  • Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
2 dkg spenótpor (elhagyható)
15 dkg hideg vaj
1 nagy maréknyi friss bazsalikomlevél (mozsárban sóval pépesítve)
só (csak ha bazsalikomlevél nélkül készítjük, mert az már eleve sós!)
1 tojás sárgája
néhány evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:
1 db zöld cukkini
1 db sárga cukkini
4 tojás sárgája
2,5 dl zsíros tejszín
25 dkg ricotta
2 evőkanál reszelt parmezán

bors

  1. A lisztet és a spenótport összeszitálom (ez utóbbit most csak a végén szitáltam hozzá és gyorsan átgyúrtam), elmorzsolom a hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom a tojás sárgájával, a pépesre zúzott bazsalikomlevéllel és annyi hideg vízzel, amitől éppen összeáll a tészta.
  2. Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe teszem.
  3. A töltelékhez a cukkinit (hámozás nélkül, de jól megmosva) legyalulom, picit besózom és állni hagyom. (Gyalulás előtt zöldséghámozóval néhány szeletet lehúzok belőle a díszítéshez.)
  4. Összekeverem a tojások sárgáját a tejszínnel, ricottával, parmezánnal és a cukkinivel. Borsozom, ha szükséges sózom.
  5. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
  6. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a piteformát (26 cm-es), villával megszurkálom és az előmelegített sütőben 10 percig elősütöm. (Kivételesen nehezék nélkül sütöttem, nem púposodott fel a tészta.)
  7. A sütőből kivéve beleöntöm a túrós tölteléket, ráteszem a deszkán előzőleg “megfont” cukkini rácsot és kb. 45 perc alatt készre sütöm.

13 Hozzászólás

  • Csodálatos a tálalása, a minta és minden rajta

  • Csinos!

  • Aztaaa, de fincsi lehet…és milyen guszta a szövésminta a tetején.
    Listára tettem ;-).

  • Profi munka.

  • Teljesen lenyűgözött! 🙂 Gyönyörű színek, a díszítés… És az íze is csodás lehet, mindenképp megsütöm!

  • Bianka,
    köszönöm szépen! 🙂 Féltem, hogy összeugrik a tetején a vékonyra szelt cukkini, de kár volt…

    Anazar,
    köszi! Üdv. itt nálam! 🙂

    Andrea,
    végre valami, ami az én kétbalkezes kézügyességemnek is kedvére való… 🙂 Remélem ízleni fog! 🙂

    Trendo,
    elpirultam, mint a madárkád… ;o) Köszönöm szépen! 🙂

    Kinga,
    aranyos vagy, köszönöm szépen! Langyosan is finom volt, de hidegen az igazi! 🙂 Bízom benne, hogy Nektek is ízlik majd! 🙂

  • a spenótot leszámítva hmmmmmm….. (sóhaj)

  • Lilla,
    a spenót(por) opcionális, és egyébként sem lett tőle spenót íze, inkább a bazsalikomot lehetett kiérezni a tésztából. 🙂
    Csak én most zöldet szerettem volna… ;o)

  • Hűűűű, nagyon jól néz ki! Sajnálom, hogy nem tudtunk cserélni… 😀 De kif fogom próbálni, úgyhogy recept mentve! 🙂

  • Ildinyó,
    köszönöm szépen! 🙂
    Sajnos most néhány olyan bejegyzés fog következni, aminek már csak az emléke szép… 🙂

  • Ez csodásan néz ki!

  • Dia,
    köszönöm szépen! 🙂

  • […] Bazsalikomos-spenótos tésztában sült ricottás-cukkinis pite […]

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top